Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielsky sudca prepustil šiestich exministrov katalánskej vlády

Foto: Ilustračné foto

Advokáti všetkých väznených žiadali od súdu prepustenie svojich mandantov na slobodu.

Madrid 4. decembra TASR) - Španielsky sudca nariadil v pondelok prepustenie šiestich katalánskych politikov, ale potvrdil väzbu pre dvoch separatistických aktivistov a dvoch bývalých prominentných členov regionálnej vlády.

Sudca Najvyššieho súdu Pablo Llarena nariadil, že zosadený katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras, bývalý minister vnútra Joaquim Forn a lídri dvoch katalánskych separatistických skupín zostanú vo väzbe bez možnosti kaucie. Llarena stanovil kauciu vo výške 100.000 eur pre šesť ďalších katalánskych politikov, ktorí boli vo väzbe od novembra. Všetci desiati sú obvinení zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií.

Advokáti všetkých väznených žiadali od súdu prepustenie svojich mandantov na slobodu. Ako argument uviedli, že zadržaní sa vzdali jednostranného vyhlásenia nezávislosti Katalánska od Španielska a akceptovali uplatnenie článku 155 španielskej ústavy, ktorý vláde v Madride umožnil prevziať kontrolu nad Katalánskom, zosadiť jeho vládu a vypísať predčasné parlamentné voľby.

Viaceré španielske médiá minulý týždeň upozorňovali, že prívrženci katalánskej nezávislosti by sa mohli dostať na slobodu práve včas, aby sa ešte mohli zapojiť do kampane pred voľbami do katalánskeho parlamentu, vypísanými vládou v Madride na 21. decembra. Predvolebná kampaň sa začne 5. decembra.