Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA V NEMECKU: Do chodcov vrazilo auto, hlásia mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O život prišlo zrejme aj jedno dieťa.

Trier 1. decembra (TASR) – Muža, ktorý bol zadržaný v nemeckom meste Trier po tom, ako v utorok autom vrazil do chodcov, pričom usmrtil dvoch ľudí a najmenej 15 zranil, viacerých ťažko, polícia identifikovala ako 51-ročného občana Nemecka z okresu Trier-Saarburg. Informoval o tom na tlačovej konferencii hovorca miestnej polície Karl-Peter Jochem.

Centrum mesta je aktuálne úplne uzatvorené. Polícia zatiaľ detaily o priebehu činu ani informácie o obetiach a zranených nezverejnila, chce totiž najprv vypočuť vodiča a zistiť, čo bolo motívom jeho konania.

Podľa starostu Trieru Wolframa Leibeho šofér vozidla konal zámerne. Leibe dodal, že o život prišlo zrejme aj jedno dieťa. Očití svedkovia uviedli, že ľudí po náraze katapultovalo do vzduchu a dopadali na zem.

Malu Dreyerová, premiérka spolkovej krajiny Porýnie-Falcko, kde Trier leží, vyjadrila po tejto udalosti svoje zdesenie, napísala agentúra DPA. Dreyerová do Trieru pricestuje ešte v utorok.

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert na Twitteri napísal, že je otrasený tým, čo sa stalo. „Naše myšlienky sú s príbuznými obetí, s mnohými zranenými a so všetkými, ktorí sú v tomto okamihu v nasadení, aby pomohli postihnutým," uviedol Seibert.



Výberová chronológia prípadov útoku či ohrozenia verejnosti autom v Nemecku

24. februára 2020

Celkovo 52 ľudí vrátane 18 detí zranil 29-ročný Nemec, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko. Muž bol obvinený z pokusu o zabitie.

10. júna

Do skupiny ľudí v Mníchove vrazila dodávka, polícia to označila za úmyselný útok. Motívom malo byť vyrovnávanie si účtov medzi gangmi. Po náraze z auta vystúpilo šesť ľudí, ktorí pokračovali vo fyzických útokoch. Pri náraze a následnej bitke utrpeli zranenia traja muži.

26. júla

Sedem ľudí utrpelo zranenia, keď ráno v západoberlínskej štvrti Charlottenburg vrazilo do davu ľudí auto s estónskou poznávacou značkou. Polícia zadržala 24-ročného muža, ktorý v dôsledku vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom. Z uvedených siedmich osôb boli tri vo vážnom stave, jedného človeka, ktorý zostal pod vozidlom uviaznutý, museli oživovať.

19. augusta

Muža podozrivého z toho, že autom vrážal do vozidiel na diaľnici v centre nemeckej metropoly Berlín, zadržali a dali do psychiatrickej starostlivosti. Úrady jeho konanie označili za "islamisticky motivovaný útok". Muž bol obvinený z pokusu o vraždu a nebezpečného narušenia premávky pri troch úmyselných nehodách.

25. novembra

Nemecká polícia zadržala muža, ktorý úmyselne narazil autom do oplotenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Berlíne. Vodič automobilu vo veku 54 rokov bol telesne postihnutý a v aute mal invalidný vozík. Berlínska polícia nepracuje s hypotézou, že by išlo o extrémistický útok.