Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tusk očakáva prelom v otázke írskych hraníc

Na archívnej snímke predseda Európskej rady Donald Tusk. Foto: TASR/Pavol Zachar

Predseda EK Jean-Claude Juncker, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier i Donald Tusk čakajú od Mayovej vyjasnenie vo vzťahu ku kľúčovým prioritám z prvej fázy rokovaní o brexite.

Brusel 4. decembra (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok oznámil, že prvé kolo rokovaní o brexite sa blíži "k prelomu" v otázke režimu na írskych hraniciach. Tusk to vyhlásil pri príležitosti návštevy britskej premiérky Theresy Mayovej v Bruseli.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier aj Donald Tusk čakajú od Mayovej vyjasnenie vo vzťahu k trom kľúčovým prioritám z prvej fázy rokovaní o brexite.

Ak Mayová svojich partnerov presvedčí, Európska komisia by mala v stredu (6.12) prijať pozíciu k druhej fáze rokovaní s Londýnom, zameranej na budúce obchodné vzťahy. Druhú fázu musia oficiálne odobriť premiéri a prezidenti členských krajín EÚ na summite, ktorý sa bude konať 14.-15. decembra v Bruseli.

Tuskovo vyhlásenie prišlo krátko potom, ako šéf írskej diplomacie Simon Coveney uviedol, že rokovania s Britániou o režime írsko-severoírskej hranici sú stále v "citlivom" štádiu. Podľa neho je však možné ešte v decembri dospieť k dohode, ktorá umožní Spojenému kráľovstvu a EÚ posunúť do ďalšej fázy brexitových rozhovorov.

Coveney podľa tlačovej agentúry DPA pripomenul, že rokovania o hraničnom režime pokračovali aj počas uplynulého víkendu. Aj napriek určitému pokroku ešte stále "nie sme tam, kde by sme mali byť", povedal írsky minister.

"Írsko chce prejsť do druhej fázy, ale bolo by to absolútne nemožné, kým nemáme konkrétne záväzky, že tu nebudeme mať tvrdé hranice," cituje DPA slová írskej ministerky pre európske záležitosti Helen McEnteeovej.

Tusk minulý týždeň (1.12) rokoval v Dubline s írskym premiérom Leom Varadkarom. V pondelok prostredníctvom Twitteru odkázal, že verí v dostatočný pokrok rokovaní o írskych hraniciach ešte pred decembrovým summitom EÚ.