Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

LÍDRI EÚ: Britská strana nemá po brexite nárok na čerešničky na torte

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (uprostred) a španielsky premiér Mariano Rajoy (tretí sprava) Foto: TASR/AP

Londýn musí pristúpiť na dvojfázový prístup vyrovnávania vzťahov s Bruselom.

Brusel 29. apríla (TASR) - Dohoda lídrov 27 členských krajín Európskej únie na dnešnom summite o politických usmerneniach pre rokovania o brexite pre Britov znamená nemožnosť prístupu "vyberať si čerešničky z torty". Londýn musí pristúpiť na dvojfázový prístup vyrovnávania vzťahov s Bruselom.



Dohoda o usmerneniach schválila dvojfázový prístup, v rámci ktorého bude potrebné zaznamenať najskôr dostatočný pokrok pri hlavných témach rokovaní, ako sú občianske práva a finančné vyrovnanie, kým sa prikročí k druhej fáze, čiže k novej úprave obchodných vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Hlavné body politickej dohody 27 lídrov EÚ:

DOHODA O PODMIENKACH "ROZVODU"

Vyjednávači EÚ najskôr dohodnú podmienky riadeného výstupu Spojeného kráľovstva z Únie s dôrazom na pobrexitovú ochranu práv občanov, podnikateľského sektora a ďalších zainteresovaných hráčov. EÚ prikročí k ďalšej fáze budúcich vzťahov s Britániou len ak sa dosiahne pokrok v uvedených prioritných témach.

PRÁVA OBČANOV

Základnou prioritou rokovaní o brexite bude z hľadiska EÚ recipročná ochrana práv občanov Únie v Británii a britských občanov v EÚ.

FINANČNÉ VYROVNANIE

Britská strana sa musí dohodnúť na splatení svojich finančných záväzkov daných v rámci členstva v EÚ ešte pred samotnou dohodou o vystúpení z Únie.

AGENTÚRY EÚ V BRITÁNII

O budúcom presťahovaní dvoch agentúr EÚ a ich zariadení, ktoré momentálne sídlia na území Británie, rozhodnú členské štáty EÚ. Únia bude spolupracovať s britskou stranou na tom, aby zaistila čo najbezproblémovejší spôsob ich presídlenia.

ÍRSKO

Rokovacie strany musia nájsť "pružné a inovatívne" riešenie, aby predišli vytvoreniu režimu tvrdých hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom.

GIBRALTÁR

Budúca dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom nemôže ovplyvniť štatút Gibraltáru - britskú enklávu na juhu Španielska, na ktorú si nárokuje aj Madrid - bez súhlasu zo strany Španielska.

ŽIADNE "ČEREŠNIČKY NA TORTE"

EÚ vyjadrila snahu spolupracovať v budúcnosti so Spojeným kráľovstvom ako s blízkym partnerom. Odchod krajiny z EÚ však neznamená, že Británia bude mať rovnaké práva a výhody ako zostávajúce členské štáty, napríklad prístup k jednotnému trhu EÚ.

BUDÚCE VZŤAHY EÚ - BRITÁNIA

Lídri EÚ vyjadrili ochotu pre "vyrovnanú, ambicióznu a širokospektrálnu" obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom, ktorá však nebude súčasťou jednotného trhu EÚ. Únia budú zároveň hľadať užšiu spoluprácu s Britániou aj v iných ako obchodných oblastiach, napríklad v oblasti bezpečnosti