Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Brazílsky prezident Temer: Obvinenie z korupcie proti mne je výmysel

Michel Temer Foto: TASR/AP

Prezident sa v utorok prvýkrát vyjadril k obvineniu z korupcie, ktoré proti nemu oficiálne vzniesol v pondelok večer brazílsky generálny prokurátor Rodrigo Janot.

Rio de Janeiro 28. júna (TASR) - Brazílsky prezident Michel Temer v utorok vyhlásil, že obvinenia z korupcie sú "právnou fikciou" a odmietol odstúpiť. Uviedla to dnes agentúra DPA.

Temer v štátnej televízii obvinil generálneho prokurátora Rodriga Janota, že obvinenie z korupcie, ktoré proti nemu oficiálne vzniesol v pondelok, je politicky motivované a ide o útok na jeho ľudskú dôstojnosť.

Temer podľa Janota prijal úplatok vo výške 150.000 dolárov od podnikateľa Joeslyho Batistu z JBS, najväčšej svetovej spoločnosti na balenie mäsa. Ako dôkaz bol predložený videozáznam zhotovený predstaviteľom JBS, na ktorom vidieť Rodriga Rochu Louresa, bývalého Temerovho poradcu, ako odchádza z pizzerie s kufrom obsahujúcim uvedenú sumu. Peniaze boli údajne prvou platbou, mali nasledovať ďalšie.

Michel Temer je prvý brazílsky prezident, ktorého oficiálne obvinili z korupcie. Rozhodnutie generálneho prokurátora Janota je najnovším krokom v čoraz intenzívnejšom boji medzi Temerom a predstaviteľmi justície, vyšetrujúcimi korupciu siahajúcu do najvyšších kruhov.

Škandál postihol všetky hlavné politické strany v Brazílii a vyšetrovanie odhalilo medzinárodný rozsah korupčného škandálu.

Michel Temer z centristickej Strany brazílskeho demokratického hnutia (PMDB) sa ujal prezidentskej funkcie v auguste 2016 po tom, ako z nej bola pre podozrenie z manipulácie s rozpočtom odvolaná Dilma Rousseffová.

Prípadom sa teraz bude zaoberať dolná komora parlamentu, ktorá rozhodne, či je opodstatnený. Ak tak zahlasujú dve tretiny poslancov, prezidentovi pozastavia na 180 dní výkon funkcie. Dočasnou hlavou štátu by sa stal predseda dolnej komory Rodrigo Maia, Temerov spojenec.