Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Administratíva po Bostone nariadila preverovanie študentských víz

Na nedatovanej snímke stránky Diasa Kadyrbajeva na ruskej sociálnej sieti VK z 18. apríla 2013 sú zľava Azamat Tažajakov, Dias Kadyrbajev a podozrivý z bombových útokov počas Bostonského maratónu Džochar Carnajev na Times Square v New Yorku. Foto: TASR/AP

Opatrenie vstúpilo do platnosti s okamžitou platnosťou.

Washington 3. mája (TASR) - Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť nariadilo pohraničnej stráži, aby začala s plošným preverovaním platnosti študentských víz. Vyplýva to z interného dokumentu, ktorý dnes získala agentúra AP.

Podľa agentúry ide o prvé bezpečnostné opatrenie, ktoré administratíva prezidenta USA Baracka Obamu prijala v reakcii na teroristický útok na Bostonský maratón.

Na základe novej smernice budú agenti amerického Úradu na ochranu colného priestoru a hraníc (CBP) povinní preverovať, či majú všetci zahraniční študenti prichádzajúci do USA platné študentské víza.

Pracovníkov CBP o nariadení informoval vo štvrtok internom obežníku vysokopostavený pracovník úradu David J. Murphy. Opatrenie vstúpilo do platnosti s okamžitou platnosťou.

Obamova administratíva tento týždeň priznala, že kazašský študent Azamat Tažajakov, jeden zo zadržaných v súvislosti s bostonským útokom, vstúpil na územie Spojených štátov bez platných víz.

V januári tohto roku sa Tažajakov vrátil do USA, pričom v tom čase už platnosť jeho študentských víz skončila. Službukonajúci agent to však nezistil, keďže nemal prístup do príslušného informačného systému ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Americká vláda už údajne pracuje na tom, aby sa podobný scenár už nemohol opakovať.