Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson odstúpil z funkcie

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom odstúpenia Johnsona sú nezhody vo vláde premiérky Theresy Mayovej, týkajúce sa spôsobu vystúpenia Británie z EÚ, informovala agentúra AP.

Londýn 9. júla (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson odstúpil v pondelok zo svojej funkcie. Dôvodom sú nezhody vo vláde premiérky Theresy Mayovej, týkajúce sa spôsobu vystúpenia Británie z EÚ, informovala agentúra AP.

Špekulácie o tom, že krátko po ministrovi pre tzv. brexit Davidovi Davisovi sa chystá odstúpiť aj Johnson, podľa nej nabrali na intenzite, keď sa šéf diplomacie neobjavil na pondelkovom stretnutí ministrov EÚ a západného Balkánu v Londýne, ktorého mal byť hostiteľom. Na Johnsona ako popredného predstaviteľa kampane za odchod Británie z EÚ bol po odchode Davisa údajne vyvíjaný nátlak, aby konal.

Mayová podľa vyhlásenia svojej kancelárie Johnsonovu rezignáciu prijala a čoskoro oznámi, kto odchádzajúceho ministra zahraničných vecí nahradí. Za nového ministra pre brexit bol v pondelok vymenovaný doterajší minister výstavby Dominic Raab.

Davis sa rozhodol odstúpiť po tom, čo Mayová odmietla na piatkovom stretnutí s členmi svojho kabinetu jeho návrhy o budúcom vzťahu Británie s EÚ. Okrem Davisa odstúpili zo svojich funkcií aj štátni tajomníci jeho ministerstva Steve Baker a Suella Bravermanová.

Plán ďalšieho postupu v rokovaniach medzi Londýnom a EÚ, na ktorom sa dohodla v piatok Mayovej vláda, považujú zástancovia brexitu za príliš "mäkký". Minister Johnson s ním údajne súhlasil len s veľkým odporom.