Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Bomba v aute zabila v Somálsku najmenej desať ľudí

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Auto so samovražedným bombovým útočníkom malo zasiahnuť predstaviteľa národnej bezpečnosti, do cesty mu však náhodou vošiel mikrobus.

Mogadišo 18. marca (TASR) - Bomba uložená v aute explodovala dnes v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo neďaleko prezidentského paláca a zasiahla mikrobus a čajovne na rušnej ulici. Zahynulo najmenej desať ľudí.

Výbuch bol zrejme namierený proti vysokopostaveným vládnym predstaviteľom, uviedla agentúra Reuters.

"Najmenej desať ľudí pri výbuchu zomrelo a sedem ďalších osôb utrpelo zranenia," uviedol vysokopostavený policajný predstaviteľ.

Samovražedný bombový atentátnik odpálil výbušniny, keď sa viezol po ulici, ktorá sa nachádza medzi prezidentským palácom a národným divadlom. Lemujú ju aj čajovne, ktoré hneď po explózii pohltili plamene. Mikrobus verejnej dopravy idúci po ulici takisto začal horieť.

"Auto so samovražedným bombovým útočníkom malo zasiahnuť vysokopostaveného predstaviteľa národnej bezpečnosti, ktorého vozidlo sa pohybovalo v blízkosti divadla," uviedol policajt. "Väčšina ľudí, ktorí zahynuli, sa viezli v mikrobuse - boli to civilisti. Tento prostriedok verejnej dopravy sa náhodou ocitol medzi vládnym vozidlom a autom bombového útočníka, keď došlo k nárazu. Na mieste činu sú ľudské ruky a ďalšie časti tela," dodal.

Bezpečnosť v Mogadiše sa veľmi zlepšila od augusta 2011, keď islamskí povstalci napojení na al-Káidu ušli z metropoly po začatí ofenzívy armády proti nim, ale bombové útoky a atentáty sa v tomto pobrežnom meste stále stávajú. Sú pripisované militantom.

Nie je jasné, kto stojí za dnešným bombovým útokom. K početným podobným atentátom sa prihlásila v minulosti povstalecká skupina aš-Šabáb.