Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Bojovníkom za nezávislosť Katalánska v parlamente hrozí strata väčšiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bez týchto ich hlasov nemá tábor prívržencov nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente väčšinu.

Barcelona 11. októbra (TASR) - Dva politické bloky, ktoré majú väčšinu v katalánskom parlamente, sa sporia o spôsob, ako zabezpečiť hlasovanie troch väznených poslancov a bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, žijúceho v exile v Belgicku.

Bez týchto ich hlasov nemá tábor prívržencov nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente väčšinu. Informovala o tom katalánska tlačová agentúra ACN.

Katalánske médiá a pozorovatelia v tejto súvislosti píšu o rozkole medzi Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC) a puigdemontistickou pravicou Spoločne pre Katalánsko (JxCat), ktoré - zatiaľ - majú v parlamente krehkú väčšinu.

Médiá upozorňujú, že od posledných parlamentných volieb - vlani v decembri - sa ERC a obzvlášť Roger Torrent, ktorý je súčasne predsedom parlamentu, zasadzujú za umiernenú formu boja za nezávislosť Katalánska pri súčasnom rešpektovaní zákonov. Tento postup volia v nádeji, že španielska prokuratúra zmení obvinenie zo vzbury, vznesené proti vodcom boja za nezávislosť od Španielska, a obviní ich len z narušenia verejného poriadku.

Puigdemontova strana JxCat však chce pokračovať v stratégii odporu voči španielskym inštitúciám, pretože tvrdí, že "nemá už viac čo stratiť".