Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Blinken upozornil na šírenie dezinformácií autoritárskymi režimami

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken máva pri jeho odlete do Filipín z leteckej základne Osan v Pchjongtcheku 18. marca 2024. Foto: TASR/AP

Washington podľa Blinkena zverejní prvé pravidlá svojho druhu pre technologické spoločnosti s cieľom zabrániť útokom na obrancov ľudských práv v on-line priestore.

Soul 18. marca (TASR) - Technológie musia podporovať demokratické hodnoty, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Spolu s ďalšími účastníkmi Summitu za demokracie upozornil na šírenie dezinformácií autoritárskymi režimami. TASR správu prevzala z agentúr AP a Reuters.

"V (období), keď autoritárske a represívne režimy využívajú technológie na oslabenie demokracie a ľudských práv potrebujeme zabezpečiť, že technológia pretrvá a bude podporovať demokratické hodnoty a pravidlá," uviedol Blinken na summite v juhokórejskom Soule. Pripomenul obvinenia Washingtonu, že Rusko a Čína sa zúčastňujú na globálnom úsilí manipulovať informácie.

Washington podľa Blinkena zverejní prvé pravidlá svojho druhu pre technologické spoločnosti s cieľom zabrániť útokom na obrancov ľudských práv v on-line priestore.

Rusko z uskutočňovania dezinformačnej kampane pomocou umelej inteligencie obvinili aj predstavitelia ďalších európskych krajín. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Robert Kupiecki pripomenul lži ruskej propagandy, pričom ich šírenie urýchľujú sociálne médiá technológiami deepfake a všadeprítomnými botmi.

Podpredseda britskej vlády Oliver Dowden uviedol, že demokracia čelí hrozbám na viacerých frontoch vrátane kybernetických útokov na kampane, populistov šíriacich klamstvá či autokratov, ktorí uskutočňujú podvodné voľby.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol na otvorení summitu falošné správy a dezinformácie založené na umelej inteligencii a digitálnych technológiách označil za hrozbu pre demokraciu. Krajiny majú podľa jeho slov povinnosť zdieľať skúsenosti a poznatky s cieľom umožniť využitie umelej inteligencie a technológií na podporu demokracie.

Kremeľ opakovane odmieta obvinenia zo šírenia falošných či zavádzajúcich informácií. Hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Washingtone označil za zaujatosť a dvojaký štandard označovanie pro-čínskeho obsahu a správ za dezinformácia a proti-čínskeho (obsahu a správ) za pravdivé informácie.

Summit za demokraciu s účasťou viac než 30 krajín v Soule je iniciatívu amerického prezidenta Joea Bidena s cieľom rokovať o spôsoboch, ako zabrániť úpadku demokracie a narušeniu práv a slobôd.