Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy

Na archívnej snímke z 26. mája 2021 šéf Bieloruskho výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) Ivan Tertel vystupuje v parlamente v Minsku. Foto: TASR/AP

Litva obvinenia rázne odmietla.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Minsk/Vilnius 25. apríla (TASR) - Šéf bieloruskej KGB vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP.

Ivan Tertel, šéf Bieloruskho výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB), na zasadnutí Zhromaždenia bieloruského ľudu povedal, že "KGB, v spolupráci s kolegami z iných štruktúr, nedávno podnikla množstvo akútnych bezpečnostných opatrení, ktoré umožnili zabrániť útokom bojových dronov z územia Litvy na objekty v Minsku a jeho predmestiach".

Nepredložil žiadne dôkazy, ani neposkytol podrobnosti. Povedal tiež, že "radikáli" v Litve a Poľsku vyrábajú drony pre útoky na Bielorusko. Zhromaždenie bieloruského ľudu funguje súbežne s parlamentom a zahŕňa predstaviteľov obecných zastupiteľstiev, odborov a provládnych aktivistov.

"Toto je nonsens, neviem nájsť iné slovo," povedal hovorca litovskej armády Gintautas Ciunis vo štvrtok novinárom.

"Takéto vyhlásenia bieloruskej KGB je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti Litve, ktoré nemajú nič spoločné s realitou. Možno povedať, že sú tiež myslené pre domáce publikum krajiny," uviedlo litovské krízové centrum v oznámení.

Bielorusko je blízky spojenec Ruska, ktoré do susednej spojeneckej krajiny vyslalo taktické jadrové zbrane, rakety a vojakov. Bieloruské sily priamo nevstúpili do rusko-ukrajinskej vojny, ale krajina poskytla svoje územie, aby odtiaľ ruskí vojaci mohli zaútočiť na sever Ukrajiny.