Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bielorusko si neželá návrat veľvyslancov EÚ

Dnešné stanovisko Bieloruska nasledovalo po tom, ako Brusel oznámil rozšírenie sankcií o ďalších predstaviteľov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Minsk 23. marca (TASR) - Bielorusko dnes oznámilo, že si neželá návrat veľvyslancov členských štátov EÚ, ktorí minulý mesiac opustili postsovietsku republiku pre spor o sankcie za porušovanie ľudských práv vládou v Minsku.

Dnešné stanovisko Bieloruska nasledovalo po tom, ako Brusel oznámil rozšírenie sankcií o ďalších predstaviteľov režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. "Pri súčasnej situácii nevidí Bielorusko zmysel, aby na jeho území boli stiahnutí veľvyslanci krajín, ktoré hlasovali za toto rozhodnutie (o sankciách)," konštatoval hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Andrej Savinych.

Na rozšírený zoznam sa dostalo ďalších 12 osôb a firiem, medzi nimi aj dvaja vplyvní milionári, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.

Podrobný menný zoznam osôb a firiem, uverejní EÚ vo svojom úradnom vestníku v sobotu 24. marca, keď sankcie vstúpia do platnosti.