Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Betlehemská bazilika sa možno dostane na zoznam UNESCO

Bazilika Narodenia patrí medzi najstaršie kresťanské kostoly a podľa tradície je postavená nad miestom narodenia Ježiša Krista.

Betlehem 13. júna (TASR) - Chrám Narodenia Pána v Betleheme sa možno ako prvá lokalita na palestínskych územiach dostane na prestížny zoznam svetového dedičstva UNESCO, oznámila dnes televízia CNN.

Palestínčania predložili takúto nomináciu vôbec prvýkrát po tom, ako ich vlani v októbri prijali za člena Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Prijatie rozhorčilo Spojené štáty, podľa ktorých by sa palestínska samospráva mala uchádzať o členstvo v medzinárodných organizáciách až po uzavretí mierovej zmluvy s Izraelom. Washington na protest pozastavil svoje príspevky pre UNESCO, ktoré tvorili asi pätinu jej rozpočtu.

Bazilika Narodenia patrí medzi najstaršie kresťanské kostoly a podľa tradície je postavená nad miestom narodenia Ježiša Krista. Predstavuje hlavnú turistickú destináciu na palestínskych územiach, len minulý rok si ju prezreli asi dva milióny návštevníkov.

O zapísaní nových lokalít na zoznam svetového dedičstva bude rozhodovať výbor UNESCO na zasadnutí v ruskom Petrohrade v dňuch 24. júna až 6. júla. Pri rozhodovaní o 36 nomináciách budú mať kľúčový význam posudky expertných skupín. Po prvý raz v 40-ročnej histórii zoznamu sa diskusie výboru svetového dedičstva budú vysielať v priamom prenose cez internet.