Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Bern a Praha si už len dohodnú detaily odovzdania Pitra českej strane

Informáciu Pitrovho obhajcu Jana Křivánka o stiahnutí žiadosti o azyl vo Švajčiarsku spred 11 dní potvrdila medzičasom oficiálnou cestou aj švajčiarska strana. Dnes to v Prahe uviedol český rezort ...

Praha/Bern 27. marca (TASR) - Vydaniu českého podnikateľa Tomáša Pitra, ktorý bol od júla 2010 vo vydávacej väzbe vo Švajčiarsku a o ktorého vydanie žiadala Česká republika, už nič nebráni. Informáciu Pitrovho obhajcu Jana Křivánka o stiahnutí žiadosti o azyl vo Švajčiarsku spred 11 dní potvrdila medzičasom oficiálnou cestou aj švajčiarska strana. Dnes to v Prahe uviedol český rezort spravodlivosti.

"Ministerstvo spravodlivosti ČR v utorok dostalo oficiálnu informáciu švajčiarskeho ministerstva spravodlivosti, že Tomáš Pitr skutočne stiahol svoju žiadosť o azyl a preto je možné okamžite realizovať jeho vydanie zo Švajčiarska do ČR," cituje internetový server iDnes.cz slová Veroniky Ludvíkovej zo spomínaného rezortu.

Podľa jej slov ministerstvo získanú informáciu neodkladne postúpilo policajtom, ktorí so švajčiarskou stranou dohodu podrobnosti okolo odovzdania Pitra českým orgánom. Z bezpečnostných dôvodov a na žiadosť švajčiarskej strany sa k realizácii tohto postupu nebudú zverejňovať žiadne detaily, vyplynulo zo slov Ludvíkovej.

Ako uviedol 16. marca Pitrov právny zástupca jeho mandant od leta minulého roku priebežne hodnotil stav prerokúvania svojich vecí a jeho úroveň. Dospel k presvedčeniu, že v jeho procese začali byť plne rešpektované jeho práva na spravodlivý proces.

Ide zrejme predovšetkým o reakciu na verdikt z vlaňajšieho decembra, keď pražský mestský súd rozhodol o obnovení procesu s Pitrom z roku 2006. Vtedy ho spoločne s Miroslavom Provodom odsúdili na päť rokov väzenia za daňové delikty z roku 1994, konštatoval iDnes.cz.

Podľa slov Jana Křivánka však jeho klient zohľadnil aj dlhodobé odlúčenie od rodiny. V snahe zásadne prispieť k zrýchleniu a zjednodušeniu trestného konania urobil v spolupráci so svojimi švajčiarskymi advokátmi krok smerujúci k svojmu neodkladnému vydaniu do ČR.

Pitra zadržali v švajčiarskom St. Morici a odvtedy bol vo vydávacej väzbe, pretože ČR okamžite požiadala o jeho vydanie. Tejto žiadosti švajčiarska justícia vyhovela, avšak Pitr s odvolaním sa na obavy o život a údajnú zaujatosť českej justície požiadal o azyl vo Švajčiarsku. Jeho žiadosť síce federálny úrad pre migráciu zamietol, ale až do nedávnej minulosti sa ňou zaoberala švajčiarska justícia.

Pitr mal pomocou fiktívnych faktúr vymáhať od finančných úradov vrátenie daní, na ktoré nemal nárok a pripraviť tak český štát o 51 miliónov korún. Táto jeho činnosť by mala byť predmetom obnoveného súdneho konania. Pôjde však o právne komplikovanú záležitosť, pretože Pitra odsúdil súd svojho času na úhrnný trest, a to aj za viac ako 700-miliónove škody spôsobené v roku 2000 pri prevode akcií firiem Setuza a Milo.

Česká polícia podozrievala Pitra, že po vražde kontroverzného miliardára Františka Mrázka ukryl jeho tajný archív. Tento archív, ktorý mal Mrázek údajne ukrytý mimo Prahy, by mohol obsahovať nielen kompromitujúce materiály na českých politikov či predstaviteľov justície, ale aj nepriamu odpoveď, kto si vraždu Mrázka objednal. Vražda z januára 2006, keď Mrázka pred sídlom jeho firmy zasiahla guľka nájomného vraha, nebola dodnes objasnená a polícia prípad odložila ad acta. Niekdajší riaditeľ Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Polície ČR, súčasný minister vnútra ČR Jan Kubice, sa nechal počuť, že Mrázka zastrelili kvôli zákulisným ťahaniciam o ústeckú Setuzu.