Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Berlínsky súd zakázal premietanie vojnových záberov na ruskú ambasádu

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premietanie fotografií a videí na časti veľvyslanectva by ohrozilo dôstojnosť tejto diplomatickej misie, uviedol správny súd a potvrdil tak zákaz vydaný políciou.

Berlín 20. februára (TASR) - Berlínsky súd v utorok zakázal premietanie vojnových záberov na budovu ruského veľvyslanectva v nemeckom hlavnom meste.

Mal to byť protestný krok plánovaný ukrajinskými aktivistami pri príležitosti druhého výročia invázie ruských síl na Ukrajinu v plnom rozsahu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA.

Premietanie fotografií a videí na časti veľvyslanectva by ohrozilo dôstojnosť tejto diplomatickej misie, uviedol správny súd a potvrdil tak zákaz vydaný políciou.

Podľa Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961 má prijímajúci štát osobitnú povinnosť chrániť priestory diplomatickej misie, aby tak zabránil ohrozeniu jej pokoja alebo dôstojnosti.

Proti rozhodnutiu sa však možno odvolať na vyššom správnom súde pre metropolitnú oblasť Berlín-Brandenbursko.

Vitsche, združenie mladých Ukrajincov žijúcich v Nemecku, chcelo počas sobotňajšej demonštrácie pri príležitosti druhého výročia ruského útoku na Ukrajinu hodinu premietať na veľvyslanectvo fotografie a videá z tejto vojny.

Na sobotu 24. februára bolo ohlásených niekoľko demonštrácií a zhromaždení proti Rusku a prezidentovi Vladimirovi Putinovi a na znak solidarity s ukrajinským obyvateľstvom.

Niektorí organizátori naplánovali podujatia v okolí ruského veľvyslanectva na ulici Unter den Linden v berlínskej centrálnej štvrti Mitte.

Budovu súčasnej ambasády otvorili v roku 1952 vo východnom Berlíne ako veľvyslanecký úrad bývalého Sovietskeho zväzu.