Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Benelux odsúdil odstúpenie Ruska od zmluvy o konvenčných silách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vlády Belgicka, Holandska a Luxemburska spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od zmluvy CFE, ktorú považujú za základný kameň európskej bezpečnostnej architektúry.

Brusel 7. novembra (TASR) - Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ktorí tvoria voľné zoskupenie známe ako Benelux, v utorok spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Odstúpenie Ruska od zmluvy nadobudlo účinnosť v noci na utorok. Zmluvu uzavreli v roku 1990 vtedajšie členské štáty NATO a bývalí členovia Varšavskej zmluvy. Ostatné krajiny bývalého sovietskeho bloku - Arménsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Kazachstan, Moldavsko a Ukrajina - sú tiež zmluvnými stranami zmluvy CFE.

Odstúpenie Ruska od tejto zmluvy je dôvodom, aby aj spojenci z NATO, ktorí sú zmluvnými stranami zmluvy CSE, a teda aj krajiny Beneluxu, zmenili svoj postoj k uvedenej zmluve.

Belgické ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti oznámilo, že opätovne potvrdzuje svoju ochotu čo najviac zachovať existujúcu architektúru kontroly zbrojenia a krajiny Beneluxu spoločne vyhlásili, že sú aj naďalej pevne odhodlané kontrolovať konvenčné zbrane ako kľúčový prvok euroatlantickej bezpečnosti založenej na kľúčových princípoch a záväzkoch vrátane reciprocity, transparentnosti a súhlasu hostiteľskej krajiny.

Vlády Belgicka, Holandska a Luxemburska spoločne odsúdili rozhodnutie Ruska odstúpiť od zmluvy CFE, ktorú považujú za základný kameň európskej bezpečnostnej architektúry.

"Ruské odstúpenie prichádza v čase, keď Rusko vedie nevyprovokovanú, nezákonnú a neopodstatnenú útočnú vojnu proti Ukrajine. Tento ruský krok vedie k ďalšiemu zhoršovaniu širšej bezpečnostnej architektúry v Európe," uvádza sa v spoločnom vyhlásení krajín Beneluxu. Podľa tohto dokumentu je zmluva dôležitým právne záväzným nástrojom, ktorý prispieva k transparentnosti, bezpečnosti a stabilite a vzájomnej dôvere v euroatlantickej oblasti, ak ju implementujú všetky zmluvné štáty.

"Reciprocita je podstatnou súčasťou tejto zmluvy. Nemôžeme akceptovať situáciu, v ktorej spojenci NATO budú naďalej oddaní implementácii zmluvy, zatiaľ čo Rusko od nej odstúpi. Belgicko, Holandsko a Luxembursko sa preto v súlade s medzinárodným právom rozhodli spolu s ostatnými zmluvnými štátmi NATO pozastaviť uplatňovanie zmluvy CFE," odkázali krajiny Beneluxu krátko potom ako Severoatlantická aliancia oznámila, že oficiálne pozastavuje svoju účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)