Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Belgicko po prvýkrát zasiahla v septembri vlna horúčav

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Teploty v Bruseli už piaty deň presiahli 25 stupňov Celzia.

Brusel 8. septembra (TASR) - Belgicko zasiahla v mesiaci september vôbec po prvý raz v histórií meraní vlna horúčav. Teploty v Bruseli už piaty deň presiahli 25 stupňov Celzia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"V súčasnosti zažívame 48. vlnu horúčav od začiatku meraní v roku 1892. Ale predovšetkým ide vôbec o prvú vlnu horúčav zaznamenanú v mesiaci september," uviedol belgický Kráľovský meteorologický ústav.

V Belgicku oficiálne vyhlásia vlnu horúčav, ak teplota vystúpi nad 25 stupňov Celzia najmenej päť dní po sebe a zároveň počas tohto obdobia je aspoň trikrát 30 stupňov a viac. Teplota v Bruseli už v pondelok prekročila 26 stupňov Celzia, odvtedy tam každý deň namerali vyše 30 stupňov.

Očakáva sa, že horúčavy budú v Belgicku pokračovať až do pondelka. Krajina je známa skôr pochmúrnym počasím, v letných mesiacoch sa tam však čoraz častejšie vyskytujú horúčavy.

Neďaleká Británia tiež v týchto dňoch zažíva rekordnú vlnu horúčav. Vo štvrtok na juhovýchode Anglicka namerali najvyššiu teplotu tohto roku – 32,6 stupňa Celzia.

Agentúra AFP konštatuje, že rok 2023 bude pravdepodobne najteplejším rokom v histórii meraní. Program Európskej únie pre pozorovanie a monitorovanie Zeme Copernicus informoval, že tohtoročné leto na severnej pologuli bolo vôbec najteplejšie, odkedy sa vedú záznamy.