Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

AUTO NARAZILO DO ĽUDÍ: Na karnevale prišlo o život najmenej šesť osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V nedeľu na úsvite sa na tradičnom rannom karnevalovom sprievode, ktorý sa konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, zhromaždilo približne 150 ľudí.

Brusel/La Louviere 20. marca (TASR) - Auto vo vysokej rýchlosti narazilo v nedeľu ráno v obci Strépy-Bracquegnies na juhu Belgicka do skupiny ľudí zúčastňujúcich sa na karnevalovom sprievode. O život prišlo najmenej šesť osôb, desať ľudí vo vážnom stave previezli do okolitých nemocníc, 27 utrpelo ľahšie zranenia. TASR správu prevzala zo stránky televíznej stanice RTBF.

V nedeľu na úsvite sa na tradičnom rannom karnevalovom sprievode, ktorý sa konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu, zhromaždilo približne 150 ľudí. Odrazu okolo 05.00 h sa vysokou rýchlosťou prirútilo auto, ktoré začalo zrážať ľudí, povedal pre televíziu RTBF Jacques Gobert, starosta neďalekého mesta La Louvire ležiaceho zhruba 40 kilometrov juhozápadne od metropoly Brusel.

Polícia na následnej tlačovej konferencii informovala, že v súvislosti s nešťastím boli pre podozrenie z vraždy zadržané dve osoby, ktoré sa nachádzali v aute. Obaja muži pochádzajú z La Louvire a neboli doteraz trestne stíhaní.

Teroristický motív činu vyšetrovatelia nepredpokladajú.

"Mala to byť skvelá zábava, stala sa z toho tragédia," uviedla na sociálnej sieti Twitter belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová, ktorá príbuzným a známym obetí vyjadrila svoju sústrasť.

Moderátor belgickej rozhlasovej stanice RTL, ktorý sa na karnevalovom podujatí zúčastnil, uviedol, že auto narazilo priamo do davu ľudí. "Bola tam hudba a smiech a o tri sekundy to boli už výkriky. Bolo to strašné," cituje ho agentúra DPA.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu prípadov zrazenia ľudí autom za uplynulých päť rokov.

2017

8. januára - Palestínsky vodič nákladného auta narazil do skupiny izraelských vojakov na turistami obľúbenom mieste v Jeruzaleme. Štyroch zabil a 17 zranil.

20. januára - Muž, ktorý mal v minulosti psychické problémy a užíval drogy, nasmeroval v Melbourne, druhom najväčšom austrálskom meste, auto do chodcov na ulici plnej ľudí. Zabil štyroch z nich, z toho jedno dieťa, a asi 15 ich zranil.

22. marca - Khalid Masood narážal autom do chodcov na Westminsterskom moste v Londýne, pričom štyroch usmrtil. Polícia ho neskôr zastrelila, ale ešte predtým smrteľne pobodal policajta pred parlamentom.

7. apríla - Pri útoku ukradnutým nákladným autom v pešej zóne Štokholmu zahynulo päť ľudí a 15 utrpelo zranenia. K spáchaniu tohto činu sa priznal 39-ročný Uzbek Rachmat Akilov.

2018


7. apríla - V centre nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vrazila veľkou rýchlosťou dodávka do skupiny ľudí sediacich na zemi pred jednou z tamojších reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodiča a viac ako 30 zranených.

14. augusta - Niekoľko chodcov utrpelo zranenia po tom, ako do bezpečnostných zábran pred budovou britského parlamentu v Londýne narazilo vozidlo.

2019


2. januára - Najmenej päť osôb utrpelo zranenia na západe Nemecka, kde na viacerých miestach narážal autom do ľudí 50-ročný muž, ktorý mal podľa miestnych úradov v úmysle zabíjať cudzincov. Podozrivého zadržala polícia.

2020


24. februára - Celkovo 52 ľudí vrátane 18 detí zranil 29-ročný Nemec, ktorý autom vrazil do ľudí počas karnevalového sprievodu v meste Volkmarsen v spolkovej krajine Hesensko. Muž bol obvinený z pokusu o zabitie.

26. júla - Sedem ľudí utrpelo zranenia, keď ráno v západoberlínskej štvrti Charlottenburg vrazilo do davu ľudí auto s estónskym evidenčným číslom. Polícia zadržala 24-ročného muža, ktorý v dôsledku vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad vozidlom.

1. decembra - V meste Trier na západe Nemecka vnikol do pešej zóny 51-ročný muž a svojím autom vrážal do okoloidúcich. Päť ľudí usmrtil a ďalších 24 utrpelo zranenia. Jedna osoba zomrela na následky zranení takmer rok po tragédii.

2021


2. apríla – Do barikády pred americkým kongresom vo Washingtone vrazilo auto, pričom zrazilo dvoch policajtov. Jeden z nich zraneniam podľahol. Vodiča, ktorý po útoku vystúpil z auta a s nožom zaútočil na policajtov, postrelili, neskôr svojim zraneniam podľahol.

20. júna – V Spojených štátoch došlo k dvom útokom autom. Vodič v štáte Florida vrazil autom do účastníkov sprievodu gay pride, pričom zabil jedného muža a ďalšieho zranil. V štáte Arizona šofér vrazil do skupiny cyklistov a vážne zranil najmenej šiestich z nich.

19. júla - V španielskom meste Marbella sa vrútilo auto do pešej zóny plnej reštaurácií a kaviarní. Najmenej desať ľudí utrpelo zranenia. Vozidlo šoféroval 30-ročný Španiel, ktorého na mieste zatkla polícia.