Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Belgicko čelí nárastu antisemitizmu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Popri formách antisemitizmu, ktoré sa priamo zameriavajú na ľudí, existujú aj "všeobecnejšie" prípady, upozornil Charlier. Ide najmä o komentáre na adresu Židov napríklad na sociálnych sieťach.

Brusel 6. novembra (TASR) - Od vražedných útokov islamistického hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následného zhoršenia izraelsko-palestínskeho konfliktu sa počet prejavov antisemitizmu v Belgicku badateľne zvýšil. Na analýzu televíznej stanice RTBF upozornil bruselský spravodajca TASR.

Túto skutočnosť potvrdila aj Unia, verejná organizácia, ktorá bojuje proti diskriminácii a presadzuje rovnaké príležitosti v Belgicku.

Za posledný mesiac zaznamenala Unia najmenej 30 sťažností v spojitosti s prejavmi antisemitizmu. To je šesť- až sedemkrát viac ako v období pred obnovením násilia medzi hnutím Hamas a Izraelom.

"Máme aj niekoľko prípadov fyzických útokov na ľudí, ktorí sú Židia alebo sú ako Židia identifikovaní," povedal pre RTBF riaditeľ Unie Patrick Charlier a dodal, že tieto prípady už vyšetruje prokuratúra. Najviac je však podľa neho prípadov priamych vyhrážok alebo urážok a nadávok, keď vyhrážajúci sa pripisujú ľuďom židovského pôvodu zodpovednosť za konflikt a reakciu izraelskej vlády v pásme Gazy.

Popri formách antisemitizmu, ktoré sa priamo zameriavajú na ľudí, existujú aj "všeobecnejšie" prípady, upozornil Charlier. Ide najmä o komentáre na adresu Židov napríklad na sociálnych sieťach. Komentáre toho druhu, že Hitler nedokončil svoju prácu a ak by sa mu to podarilo, neboli by dnes takéto problémy.

"Často sú to ľudia, ktorí majú propalestínske sympatie alebo využívajú situáciu na vyjadrenie latentného antisemitizmu," vysvetlil Charlier. A dodal, že výnimočne možno vidieť aj poznámky ako "smrť Židom".

Unia skonštatovala, že prejavy antisemitizmu sú rozšírené po celej krajine, tak vo flámskej, ako aj vo frankofónnej oblasti a v metropolitnej zóne Bruselu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)