Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Razia v Bruseli: Polícia zverejnila identikit jedného z mužov na úteku

Policajti pátrajú po dvoch osobách, ktoré sú na úteku od utorkovej spoločnej operácie francúzskych a belgických protiteroristických jednotiek, ktorá sa odohrala na bruselskom predmestí Forest. Foto: TASR/AP

Podľa polície je hľadanou osobou muž severoafrického vzhľadu, vo veku 25-28 rokov, s výškou 185 centimetrov a štíhlej postavy.

Brusel 16. marca (TASR) - Muž, ktorého včera zabili v bruselskej štvrti Forest počas prestrelky medzi policajtmi a osobami podozrivými z napojenia na teroristické bunky, nie je medzinárodne hľadaný Salah Abdeslam. Včera večer to potvrdil hovorca belgickej federálnej prokuratúry Eric Van Der Sypt.

Zabitý muž, zahynul počas operácie spoločného tímu belgickej a francúzskej polície. Neznámy muž zahynul v byte, v ktorom sa zabarikádoval a strieľal na policajtov. Skrývajúci sa muž bol opakovane vyzvaný, aby sa vzdal, čo však neurobil.

K jeho zabitiu došlo za zatiaľ neznámych okolností po sérii prestreliek. Polícia opustila byt krátko pred 20.00 h, po zaistení všetkých potrebných stôp a dôkazového materiálu.

"Objavili sme telo, ale v žiadnom prípade to nie je Salah Abdeslam," citovala agentúra Belga hovorcu federálnej prokuratúry.

Salah Abdeslam, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, je podozrivý z účasti na útokoch z 13. novembra v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí. V súvislosti s parížskymi teroristickými útokmi sa konala aj policajná razia v bruselskej štvrti Forest. Policajný tím bol počas rutinnej domovej prehliadky zaskočený nečakanou streľbou, pri ktorej utrpeli zranenia najmenej štyria policajti. Jeden z nich je ťažko zranený, informovala Belga.

Televízna stanica RTBF uviedla, že neznámemu počtu osôb sa podarilo uniknúť pred policajným zásahom. Polícia po nich stále pátra. Zároveň vo večerných hodinách pokračovali ďalšie domové prehliadky v tej istej štvrti na juhu Bruselu.


Polícia zverejnila identikit jedného z mužov na úteku

Byt v bruselskej štvrti, si prenajal Mohamed Bakkali. Ide o muža, ktorý si prenajal aj byt v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde sa vyrábali opasky naplnené výbušninami pre páchateľov samovražedných atentátov v Paríži z novembra 2015.

Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Podľa týchto zdrojov auto značky BMW, ktoré si Bakkali tiež prenajal, sa pohybovalo v bezprostrednej blízkosti troch bytov a domov, kde sa pripravovali parížske atentáty. Tieto nehnuteľnosti sa nachádzali na bruselskom predmestí Schaerbeek a v mestách Charleroi a Auvelais.

Belgická tlač dnes zverejnila identikit jedného z dvoch mužov, ktorým sa v utorok počas protiteroristickej operácie vo štvrti Forest podarilo ujsť. Hovorca prokuratúry uviedol, že polícia po oboch osobách intenzívne pátra.

Podľa polície je hľadanou osobou muž severoafrického vzhľadu, vo veku 25-28 rokov, s výškou 185 centimetrov a štíhlej postavy. V čase úteku mal na hlave bielu šiltovku. Denník Derniere Heure s odvolaním sa na políciu napísal, že muž je "ozbrojený a nebezpečný".

Polícia zatiaľ zadržala dve podozrivé osoby, ale nateraz sa nepotvrdila ich spojitosť so streľbou na predmestí Forest. Jeden zo zadržaných utrpel strelné zranenie nohy. Do nemocnice ho priviezla neznáma osoba, ktorá potom ušla. Druhého podozrivého zadržali počas policajnej razie.


Dvoch policajtov zranených pri zásahu v Bruseli prepustili z nemocnice

Dvoch zo štyroch policajtov, ktorí utrpeli v utorok zranenia pri prestrelke počas protiteroristického zásahu v belgickom hlavnom meste Brusel, prepustili z nemocnice. Oznámil to belgický minister vnútra Jan Jambon, ktorého citovala tlačová agentúra Belga.

Dvaja zvyšní policajti, ktorí utrpeli šok, zostávajú v nemocnici.

Medzi štyrmi spomínanými ranenými je aj francúzska policajtka, ktorá bola členkou spoločného francúzsko-belgického vyšetrovacieho tímu, dodal podľa agentúry DPA minister Jambon.

Belgická Národná bezpečnostná rada, ktorá pozostáva z ministrov zodpovedných za bezpečnostné záležitosti a predstaviteľov tajných služieb, bude mať dnes zasadnutie, oznámil premiér Charles Michel.