Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgickí Valóni budú hlasovať v piatok o dohode s Kanadou

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Valónsky premiér P. Magnette, ktorý odmietal podpis dohody CETA po dosiahnutí kompromisu vyhlásil, že Valónsko je šťastné, že jeho požiadavky boli vypočuté.

Brusel 27. októbra (TASR) - Valónsky parlament bude hlasovať v piatok (28. 10) poobede o obchodnej dohode EÚ s Kanadou (CETA). Krátko na to sa k tejto dohode vyjadrí aj parlament valónsko-bruselskej federácie. Uviedol dnes belgický denník Le Soir.

Belgický federálny premiér Charles Michel dnes napoludnie oznámil, že federálna vláda a predstavitelia regionálnych vlád sa dohodli na spoločnej deklarácii, ktorá je prijateľná pre všetky zložky belgickej federácie.

Valónsky premiér Paul Magnette, ktorý odmietal podpis dohody s Kanadou v jej pôvodnom znení, po dosiahnutí kompromisu vyhlásil, že "Valónsko je nesmierne šťastné, že jeho požiadavky boli vypočuté".

Účastníci tzv. vnútrobelgických rokovaní, ktoré začali v utorok (25. 10.) poobede a s prestávkami pokračovali celú stredu (26. 10.), sa dohodli, že regionálne parlamenty poskytnú svoje stanovisko k tejto dohode najneskôr v piatok do polnoci.

Valónsky parlament v Namure už oznámil, že zvolal plenárne zasadnutie v piatok 28. októbra o 11.00 h. Po preštudovaní deklarácie budú valónski poslanci hlasovať okolo 16.00 h. Rovnaká debata prebehne súčasne aj v parlamente valónsko-bruselskej federácie v Bruseli, ktorej členovia stanovili hlasovanie na 18.00 h.

Parlament bruselského regiónu urobí všetko možné, aby zasadal tiež v piatok a prijal konkrétne stanovisko, uviedol jeho predseda Charles Picqué. Parlament frankofónnej jazykovej komunity, ktorý sídli v Bruseli by mal zasadať ešte dnes, oznámila jeho šéfka Fadila Laananová.

Text vnútrobelgickej dohody bol zaslaný aj veľvyslancom pri EÚ (COREPER), aby sa aj členské štáty EÚ dozvedeli o kompromisnom výsledku politických rokovaní a dostane sa aj k zodpovedným kanadským úradom, ktoré sa k tomuto textu musia vyjadriť ešte pred oficiálnym podpisom CETA.

Televízna stanica RTBF medzitým upozornila, že medzi dôležitými bodmi, ktoré viedli k dosiahnutiu kompromisu a upokojeniu valónskej strany, je aj ten, že Belgicko bude môcť požiadať Súdny dvor Európskej únie, aby preskúmal, či nový systém arbitrážnych sporov medzi štátmi a investormi, ktorý nahradí súčasný arbitrážny mechanizmus, je kompatibilný s CETA.

Premiér Charles Michel: Zmluva má hodnotu 12 miliárd eur



Belgickí politici sa dohodli na podpise obchodnej dohody CETA s Kanadou, vyhlásil dnes napoludnie belgický premiér Charles Michel. Federálna vláda a predstavitelia regionálnych kabinetov vytvorili spoločnú deklaráciu prijateľnú pre všetkých, informoval belgický denník Le Soir.

"Je to veľmi dôležitá dohoda, ktorá má hodnotu 12 miliárd eur," vyhlásil belgický premiér Charles Michel. Deklaráciu už zaslali Európskej rade a Európskej komisii.

Teraz musia deklaráciu odobriť belgické regionálne parlamenty, ktoré majú rozhodnúť najneskôr do piatkovej (28. 10.) polnoci. Potom ju musia schváliť aj členské štáty Európskej únie.

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetci členovia Únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.

Nadnes bol naplánovaný summit EÚ-Kanada v Bruseli, kde mal dohodu podpísať kanadský premiér Justin Trudeau. Po neúspechu belgických rokovaní v stredu kanadská delegácia cestu do Bruselu odriekla.