Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bašír navštívil Sýriu ako prvý arabský líder od vypuknutia vojny

Na archívnej snímke Umar Bašír Foto: TASR/AP

Bašíra privítal na damaskom letisku sýrsky prezident Asad. Obaja lídri sa následne odobrali do prezidentského paláca, kde viedli rozhovory o bilaterálnych vzťahoch i najnovšom vývoji v Sýrii.

Damask 17. decembra (TASR) - Sudánsky prezident Umar Bašír navštívil v nedeľu Sýriu a rokoval so svojím tamojším náprotivkom Bašárom Asadom. Ide o prvého najvyššieho predstaviteľa členskej krajiny Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorý zavítal do krajiny, odkedy v nej pred takmer ôsmimi rokmi vypukla občianska vojna, informovala agentúra AP.

Bašíra privítal na damaskom letisku sýrsky prezident Asad. Obaja lídri sa následne odobrali do prezidentského paláca, kde podľa štátnych médií viedli rozhovory o bilaterálnych vzťahoch i najnovšom vývoji v Sýrii a regióne.

Sýrii pozastavili členstvo v LAŠ krátko po vypuknutí tamojšej vojny v roku 2011. Arabské krajiny sankcionovali Damask a odsúdili Asada za použitie nadmernej vojenskej sily i to, že nerokoval s opozíciou.

Dôvod návštevy Bašíra v Damasku nie je zatiaľ známy. V čase, keď sa sýrsky konflikt postupne ukončuje v prospech Asada, ktorého armáda dobýva kľúčové mestá a populačné centrá, však niektorí arabskí činitelia vyjadrili záujem o obnovenie vzťahov.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA citovala vyjadrenie sudánskeho prezidenta o tom, že dúfa, že Sýria čo najskôr znovu získa svoju dôležitú úlohu v regióne. Bašír na schôdzke s Asadom podľa správy tiež potvrdil pripravenosť Sudánu poskytnúť všetko, čo môže, na podporu územnej celistvosti Sýrie.

SANA uviedla, že Asad poďakoval Bašírovi za návštevu zdôrazniac, že dá silný podnet na obnovenie vzťahov medzi oboma krajinami na úroveň, "aká tu bola pred vojnou v Sýrii".

Bašír je lídrom Sudánu od roku 1989 a Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu naňho vydal zatykač pre obvinenia z vojnových zločinov počas konfliktu v jeho africkej krajine.