Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Barnier je z priebehu rokovaní s Britániou sklamaný a znepokojený

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier počas rozpravy o brexite na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu 14. januára 2020. Barnier v utorok uviedol, že ukončenie voľného pohybu osôb medzi Spojeným kráľovstvom a ostatnými členskými krajinami EÚ po brexite bude mať "konkrétne následky" pre európskych aj britských občanov. Foto: TASR/AP

Hlavný britský vyjednávač David Frost, naopak, obvinil Brusel, že bráni pokroku v rokovaniach.

Brusel 21. augusta (TASR) - Ďalšie kolo rokovaní o budúcich obchodných vzťahoch medzi Európskou úniou (EÚ) a Britániou neprinieslo žiadny pokrok. Uviedol to v piatok hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier.

Zároveň vyjadril obavy a sklamanie z nedostatku progresu v rokovaniach. "Tí, ktorí dúfali, že rokovania sa tento týždeň rýchlo pohnú vpred, budú sklamaní," povedal Barnier na tlačovej konferencii v Bruseli po skončení sa siedmeho kola rokovaní.

"Bohužiaľ aj ja som skutočne sklamaný a znepokojený, a tiež prekvapený," doplnil. Britská strana podľa neho neprejavila skutočnú ochotu posunúť sa v otázkach, ktoré sú pre EÚ principiálne, "a to ani napriek flexibilite, ktorú sme ukázali v posledných mesiacoch".

Hlavný britský vyjednávač David Frost, naopak, obvinil Brusel, že bráni pokroku v rokovaniach. EÚ totiž podľa neho nie je ochotná pracovať na riešení problémov v iných oblastiach, kým Británia neakceptuje únijné pravidlá týkajúce sa štátnej pomoci a podmienok v oblasti rybolovu. To podľa Frosta zbytočne sťažuje pokrok v rokovaniach.