Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bangladéšska pohraničná stráž začala označovať domy pašerákov nápismi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady začali na domy údajných zločincov červenou farbou písať nápisy ako: Toto je dom pašeráka drog.

Dháka 26. septembra (TASR) - Bangladéšska pohraničná stráž začala označovať domy pašerákov a prevádzačov nápismi v snahe zahanbiť ich. Miestne úrady sa aj takýmto spôsobom snažia reagovať na prudký nárast kriminality spojenej s pašeráctvom a prevádzačstvom v pohraničných oblastiach tejto chudobnej juhoázijskej krajiny. S odvolaním sa na štvrtkové informácie miestnych úradov o tom informovala agentúra AFP.

Úrady začali na domy údajných zločincov červenou farbou písať nápisy ako: "Toto je dom pašeráka drog", pričom dané opatrenie sa týka najmä pohraničných regiónov Bráhmanárija a Džajpúrhát, ktoré ležia na hlavných pašeráckych trasách.

"Robíme to ako súčasť kampane, ktorej cieľom je odradiť ostatných od účasti na takýchto zločinoch," uviedol pre AFP regionálny veliteľ bangladéšskej pohraničnej stráže.

Osoby, ktoré toto opatrenie postihlo, sa podľa jeho slov dopúšťali pašeráctva alebo prevádzačstva opakovanie, pričom z väzenia sa zakaždým dostali na kauciu.

"Dúfame, že teraz budú myslieť na budúcnosť svojich detí," uviedol v rozhovore pre AFP na margo pašerákov miestny obyvateľ z región.

Aktivisti za ľudské práva však novú kampaň bangladéšskych úradov kritizujú s tým, že očierňuje nie len zločincov, ale stigmatizuje aj celé ich rodiny.

Bangladéš čelí v poslednom čase prudkému nárastu kriminality spojenej s pašovaním lacných metamfetamínových drog zvaných Ja Ba zo susedného Mjanmarska, ako aj liekov na predpis a alkoholu pôvodom z Indie. Okrem toho vzrástla aj úroveň prevádzačstva, spojená najmä so snahou prevažne moslimských Rohingov, ktorí prchajú z Mjanmarska, dostať sa z Bangladéša do ďalších krajín.