Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Baerbocková vyzvala Izrael, aby objasnil útok na dav Palestínčanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo pri štvrtkovom útoku viac ako 100 ľudí a ďalších vyše 700 utrpelo zranenia.

Berlín 1. marca (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok uviedla, že bola šokovaná správami o krvavom útoku na dav Palestínčanov, ktorí sa v meste Gaza náhlili ku kamiónom s humanitárnou pomocou. Izrael vyzvala, aby situáciu vysvetlil. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Ľudia chceli pomoc pre seba a svoje rodiny a zahynuli. Som šokovaná správami z Gazy," napísala Baerbocková na sociálnej sieti. Dodala, že izraelská armáda musí dôkladne vyšetriť okolnosti útoku, ktorý si vyžiadal viac ako 100 obetí.

Šéfka nemeckej diplomacie vyjadrila sústrasť rodinám obetí a vyzvala na väčšie dodávky humanitárnej pomoci do Pásma Gazy, keďže tamojší obyvatelia sú podľa jej slov "bližšie k smrti ako k životu".

Ministerka opäť vyzvala na humanitárne prímerie v Gaze, na základe ktorého by boli prepustení rukojemníci zajatí hnutím Hamas počas októbrového útoku na Izrael, aby v palestínskej enkláve neumierali ďalší ľudia.

Podľa ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom zahynulo pri štvrtkovom útoku viac ako 100 ľudí a ďalších vyše 700 utrpelo zranenia. K tragédii došlo počas tlačenice Palestínčanov okolo konvoja s humanitárnou pomocou.