Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Andrej Babiš je podľa právnikov Európskej komisie v konflikte záujmov

Český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Právnici EÚ podľa Le Monde jasne konštatovali, že Babišov krok, ktorým holding Agrofert previedol do zvereneckého fondu, je nedostatočný.

Praha/Londýn/Paríž/Berlín 1. decembra (TASR) - Český premiér Andrej Babiš čelí ďalším problémom. Právnici Európskej komisie totiž vypracovali správu, podľa ktorej naďalej ovláda holding Agrofert a je v konflikte záujmov. Utajovaná správa právnikov, o ktorej v piatok večer informovali francúzsky denník Le Monde a britský denník The Guardian, môže mať pre Babiša, Agrofert i pre českých daňových poplatníkov vážne následky, napísal český server Neovlivní.cz.

Podľa Le Monde ide o obzvlášť nepríjemný dokument pre českého premiéra, pričom Andrej Babiš sa podľa európskeho práva nachádza v konflikte záujmov. Správu právnikov z 19. novembra si podľa Le Monde nechala vypracovať Európska komisia, ktorá konflikt záujmov českého premiéra aktuálne posudzuje.

Podľa analýzy právnikov je vhodné, aby Babiš ukončil svoju dvojúlohu politik-biznismen - okrem iného vzhľadom na to, že ČR je od roku 2004 členom Európskej únie a čerpá jej dotácie.

Právnici EÚ podľa Le Monde jasne konštatovali, že Babišov krok, ktorým holding Agrofert previedol do zvereneckého fondu, je nedostatočný. Závery, ku ktorým dospeli, môžu mať vážne následky nielen pre Babiša a jeho biznis, ale aj pre celú ČR, ktorá je príjemcom peňazí z Únie, píše portál Neovlivní.cz.

Britský denník The Guardian s odkazom na správu právnikov uviedol, že pre český daňových poplatníkov z nej plynie výzva, aby vrátili aspoň časť z 82 miliónov eur, ktoré Agrofert tento rok z peňazí EÚ získal.

Guardian dal v článku priestor i samotnému Babišovi, ktorého oslovil so žiadosťou o reakciu na zmienenú analýzu právnikov EÚ. Babiš zaslal e-mailom vyhlásenie, v ktorom analýzu označil za "klamstvá" a protikorupčnú organizáciu Transparency International, ktorá EK dala podala podnet na jej vypracovanie, obvinil zo "šírenia nezmyslov".

Ďalšie podrobnosti zo správy právnikov EK v sobotu ráno priniesol nemecký denník Süddeutsche Zeitung, ktorý uviedol, že český premiér je osobou ovládajúci Agrofert. "Mimoriadne zlá správa pre zakladateľa populistickej strany ANO," napísali noviny.

Babiš po zverejnení správy v európskych médiách v reakcii pre okruh Rádiožurnál Českého rozhlasu zopakoval, že odmieta, že by bol kvôli dotáciám pre koncern Agrofert v konflikte záujmov. Rádiožurnálu napísal, že analýzu právnikov Európskej komisie nevidel a dozvedel sa o nej len z médií, kam "bohužiaľ unikla skôr, ako mal možnosť sa s ňou oboznámiť on alebo jeho právni zástupcovia".

"Zverenecké fondy neriadim ani neovládam, nemám na to ani čas, naplno sa venujem práci premiéra...," napísal. Český rozhlas na svojej stránke dodal, že Babišovi českí právnici sa vyjadria, keď EK zverejní oficiálne vyjadrenie