Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vrchní velitelia ruských síl a NATO sa stretli v Baku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Išlo o prvé stretnutie Gerasimova so Scaparrottim od roku 2013. Oboch prijal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Gerasimov a Scaparrotti sa zhodli na potrebe udržiavať komunikačné kanály otvorené.

Baku 19. apríla (TASR) - Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruska Valerij Gerasimov a vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe Curtis Scaparrotti sa vo štvrtok stretli v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku, kde hovorili o Sýrii, vojenskej činnosti oboch strán v Európe, budovaní vzájomnej dôvery a prevencii incidentov.

Išlo o prvé stretnutie Gerasimova so Scaparrottim od roku 2013, informuje agentúra DPA. Oboch prijal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Gerasimov a Scaparrotti sa zhodli na potrebe udržiavať komunikačné kanály otvorené. Schôdza sa konala po vojenskom zásahu troch západných štátov proti vybraným cieľom v Sýrii, ktorá je spojencom Ruska.

Spojené štáty, ktoré operáciu uskutočnili minulý týždeň spolu s Britániou a Francúzskom, tvrdia, že Moskvu, ktorá má v Sýrii svoje jednotky, vopred upozornili. Zásah bol vykonaný v súvislosti s obvinením, že sýrske vládny sily použili v povstaleckom meste Dúmá proti civilistom chemické zbrane, pričom malo zahynúť niekoľko desiatok ľudí.

Vzťahy medzi NATO a Ruskom sú v uplynulých rokoch napäté, a to najmä po ruskej anexii Krymského polostrova od Ukrajiny v roku 2014. Rusko má na Kryme svoju najväčšiu námornú základňu v čiernomorskom regióne.