Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Austrálsky lekár zachránil chlapcov z jaskyne, teraz smúti za otcom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Lekárov otec skonal krátko po tom, ako z čiastočne zaplavenej jaskyne vyslobodili posledného z 13 členov thajského mládežníckeho futbalového tímu Diviaci.

Mae Sai 11. júla (TASR) - Členovi záchrannej skupiny - austrálskemu lekárovi Richardovi Harrisovi, ktorý ako posledný vyšiel po mimoriadne riskantnej záchrannej akcii z jaskyne na severe Thajska - zomrel otec.

Harrisov šéf Andrew Pearce uviedol v stredu vo vyhlásení, že lekárov otec skonal krátko po tom, ako z čiastočne zaplavenej jaskyne vyslobodili posledného z 13 členov mládežníckeho futbalového tímu Diviaci.

Pearce napísal: "Toto je pre rodinu Harrisovcov obdobie žiaľu, znásobeného fyzickou a emocionálnou záťažou, ktorú si vyžiadala účasť na mimoriadne zložitej a nakoniec úspešnej záchrannej operácii z posledného týždňa."

Pearce podľa tlačovej agentúry AP dodal, že anestéziológ a skúsený jaskynný potápač Harris sa čoskoro vráti domov do austrálskeho mesta Adelaide. Harris okrem iného v útrobách jaskyne určoval poradie, v akom majú byť 12 chlapci a ich futbalový tréner vyslobodzovaní.

Lekár a traja potápači z thajskej elitnej námornej jednotky vo vnútri jaskyne po celý čas poskytovali podporu skupine uviaznutých chlapcov a ich trénerovi.

Lekárov šéf nespresnil, ako zomrel Harrisov otec, a požiadal o rešpektovanie súkromia smútiacej rodiny.

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča v stredajšom televíznom prejave znova poďakoval všetkým ľuďom, podieľajúcim sa na záchrane futbalistov a ich 25-ročného trénera.

Prajut vyhlásil, že misia bola úspešná vďaka úsiliu vlády, pomoci ľudí v Thajsku a zahraničí a neutíchajúcej morálnej podpory.

Premiér vyjadril smútok nad stratou bývalého člena SEAL, teda špeciálneho útvaru thajských námorných síl, Samana Kunana, ktorý zahynul minulý týždeň pri dopĺňaní nádob so stlačeným vzduchom vo vnútri jaskyne. Prajut povedal: "Jeho povesť, obeť a odkaz ostanú v našich srdciach navždy."

Skupina 12 mladých futbalistov s trénerom uviazla v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non ešte 23. júna. V nedeľu a pondelok sa potápačom podarilo vyslobodiť každý deň štyroch chlapcov. Posledných štyroch chlapcov aj s trénerom vyviedli z podzemia v utorok.

Chlapci počas dvojtýždňového mučivého čakania na záchranu schudli, ale mali vodu a sú v dobrom zdravotnom stave.

Podľa thajského inšpektora z Úradu pre verejné zdravotníctvo sa 12 chlapcov a tréner "o seba v jaskyni dobre starali". Jeden z členov poslednej zachránenej skupiny štyroch chlapcov a trénera, ktorých doviezli do nemocnice v utorok večer, má ľahkú infekciu pľúc.

Pľúcnu infekciu majú aj dvaja členovia prvej zachránenej skupiny a lieky budú potrebovať sedem dní.