Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Austrálska vojenská misia v Afganistane sa skončila

Vojaci z Afganistanu odídu už koncom roka.

Canberra 29. októbra (TASR) - Misia austrálskych ozbrojených síl (ADF) v afganskej provincii Uruzgán sa skončila, pričom jej úplné zavŕšenie nastane koncom roka. Oznámil to dnes austrálsky premiér Tony Abbott počas svojej návštevy krajiny.

Abbott pricestoval na základňu Tarín Kót v pondelok večer na slávnostné podujatie pri príležitosti ukončenia vyše desaťročnej austrálskej misie v afganskom vojnovom konflikte. Počas príhovoru zdôraznil, že tento konflikt je komplikovaný.

"Najdlhšia vojna, v akej bola Austrália zainteresovaná, sa končí. Nekončí sa víťazstvom ani prehrou, ale - a v to dúfame - nastolením lepšej situácie v Afganistane, ku ktorej prispela aj naša prítomnosť," povedal premiér, ktorého citovala agentúra Sinchua.

Podľa údajov austrálskej vlády slúžilo v Afganistane vyše 20.000 Austrálčanov, z ktorých tam 40 zahynulo a 260 utrpelo zranenia. Vyše tisíc austrálskych vojakov, ktorí momentálne slúžia v blízkovýchodnej krajine, sa koncom roka vráti domov.

Austrália však bude naďalej podporovať afganskú bezpečnosť, vládu a rozvoj. Bude prispievať k prebiehajúcemu výcviku členov Afganských národných bezpečnostných síl (ANSF) a finančne dotovať vzdelávanie obyvateľov provincie Uruzgán.