Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Okolie Perthu sužujú požiare a horúčavy

Na snímke horiaci buš počas lesného požiaru v austrálskom meste Wannaroo, severne od Perthu 23. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Záchranné práce sťažujú nielen horúčavy, ale aj silný vietor. V oblasti zasahuje viac ako 150 hasičov.

Perth 23. novembra (TASR) — Najmenej desať domov úplne zhorelo pri rozsiahlom lesnom požiari, ktorý zasiahol severné predmestia austrálskeho mesta Perth. Stovky ľudí zostali bez elektriny, keďže plamene poškodili množstvo prenosových vedení. Do popoludňajších hodín miestneho času požiar zachvátil územie s rozlohou okolo 1500 hektárov, informovala vo štvrtok televízia 9News s odvolaním sa na miestne úrady.

Rozsiahle oblasti štátu Západná Austrália, najmä v okolí Perthu, momentálne sužuje nezvyčajná vlna horúčav s rekordnými teplotami, ktoré dosahujú takmer 40 stupňov, čo je 12 -14 stupňov nad normálom.

"Dostať požiar pod kontrolu môže nejaký čas trvať," povedal podľa televízie ABC News minister pre mimoriadne situácie Stephen Dawson.

Záchranné práce sťažujú nielen horúčavy, ale aj silný vietor. V oblasti zasahuje viac ako 150 hasičov. Štát Nový Južný Wales tam vyslal hasiace lietadlo.

Úrady už dávnejšie varovali, že sezóna požiarov počas tohtoročnej jari a leta by mohla byť Austrálii najhoršia od tzv. čierneho leta z prelomu rokov 2019 a 2020. Týždne trvajúce požiare vtedy spustošili viac než dvanásť miliónov hektárov pôdy a vyžiadali si 34 obetí.