Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Tymošenkovej zdravie sa zhoršuje, šéfka európskej diplomacie má obavy

Júlia Tymošenková Foto: TASR/AP

Šéfka európskej diplomacie vyzvala ukrajinské úrady, aby zabezpečili pre Tymošenkovú náležitú lekársku starostlivosť a dozor a pristupovali k nej s náležitým rešpektom.

Brusel 26. apríla (TASR) - Podpredsedníčka Európskej komisie a šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyjadrila hlboké znepokojenie nad situáciou bývalej ukrajinskej premiérky Júlie Tymošenkovej, ktorej zdravotný stav v ukrajinskom väzení sa zhoršuje.

"V stredu nám úrad ukrajinského ombudsmana potvrdil, že Tymošenková bola vystavená fyzickému násiliu, k čomu malo dôjsť 20. apríla počas jej prevozu z väzenskej cely do nemocnice," uvádza sa v dnes zverejnenom vyhlásení Ashtonovej.

V tejto súvislosti vyzvala ukrajinské úrady, aby bezodkladne a nezaujato preskúmali akékoľvek podozrenie o mučení a ďalších praktikách krutého, neľudského alebo ponižujúceho správania voči bývalej premiérke.

Ashtonová tiež vyjadrila hlboké znepokojenie z rozhodnutia Tymošenkovej, že začína s protestnou hladovkou, aby upriamila pozornosť zahraničia na situáciu na Ukrajine.

Šéfka európskej diplomacie vyzvala ukrajinské úrady, aby zabezpečili pre Tymošenkovú náležitú lekársku starostlivosť a dozor a pristupovali k nej s náležitým rešpektom.

Ashtonová okrem toho upozornila na právo Tymošenkovej na neobmedzený prístup k svojim právnikom a vyzvala ukrajinské orgány, aby jej dovolili návštevy rodinných príslušníkov vo väzení.

"Ako prejav dobrej politickej vôle ... žiadam ukrajinské úrady o povolenie pre veľvyslanca Európskej únie navštíviť Tymošenkovú v sprievode nezávislého lekárskeho odborníka," uviedla Ashtonová. Dodala, že veľvyslanec EÚ už bol inštruovaný, aby po prijatí súhlasu od ukrajinskej vlády čo možno najskôr odišiel do Charkova a navštívil väznenú Tymošenkovú.

Janukovyč nechá prešetriť tvrdenia Tymošenkovej o násilí voči nej

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prisľúbil, že sa preskúmajú podozrenia z neprimeraného konania príslušníkov bezpečnostných zložiek voči väznenej expremiérke Julii Tymošenkovej.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ poveril generálneho prokurátora Viktora Pšonku, aby osobne prešetril udalosti v charkovskej väznici, vyplynulo z jeho dnešného vyjadrenia počas spomienkového podujatia pri príležitosti výročia katastrofy v jadrovej elektrárni Černobyľ z roku 1986.

Viktor Janukovyč vyjadril súčasne nádej, že rýchlo dostane konkrétne odpovede na jestvujúce otázky.

Objasnenie udalostí v Charkove požaduje aj medzinárodné spoločenstvo, čo osobitne platí v súvislosti so skutočnosťou, že 51-ročná expremiérka, ktorú sužujú aj zdravotné problémy, vstúpila pred týždňom na protest voči prístupu k jej osobe do protestnej hladovky. Pri vynútenom prevoze na kliniku utrpela krvné podliatiny na rukách a v brušnej oblasti, tvrdí. Tieto zranenia potvrdila aj ukrajinská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Nina Karpačová.


Prezident Joachim Gauck nenavštívi Ukrajinu

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck zrušil v súvislosti s kauzou Tymošenková plánovanú návštevu Ukrajiny a v polovici mája nepocestuje na stretnutie európskych lídrov na Jalte. V Berlíne o tom dnes informoval hovorca najvyššieho nemeckého predstaviteľa Andreas Schulze, ktorý tak potvrdil správu mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung (SZ).

Podľa Schulzeho slov bol už o postupe nemeckého prezidenta informovaný mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku.

Ako poznamenal hovorca hlavy štátu, rozhodnutie necestovať na Jaltu padlo v úzkej koordinácii so spolkovou vládou. Úrad spolkového prezidenta súčasne podčiarkol, že účasť Joachima Gaucka na tomto stretnutí Berlín nepotvrdil.

Zatiaľ sa nerozhodlo o tom, či nemecký prezident pocestuje na Ukrajinu počas blížiaceho sa európskeho šampionátu vo futbale, na ktorom bude nemecká reprezentácia patriť medzi spolufavoritov. Pred touto dilemou stoja aj ďalší nemeckí ústavní činitelia. Podľa informácií SZ sa zvažuje, že pri eventuálnych návštevách stretnutí Nemecka v základnej skupine hranej na Ukrajine by prezident, kancelárka a ministri zredukovali na minimum kontakty s predstaviteľmi hostiteľskej krajiny.

Tak šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle, ako aj splnomocnenec spolkovej vlády pre ľudské práva Markus Löning rozhodnutie hlavy štátu privítali.

"Domnievam sa, že pán spolkový prezident prijal správne rozhodnutie," uviedol dnes nemecký minister zahraničných vecí po prílete do sultanátu Brunej. Guido Westerwelle súčasne konštatoval, že aj spolková vláda sa angažuje za adekvátnu lekársku starostlivosť ukrajinskej expremiérke, ktorej stav vyvoláva u neho veľké obavy.

"Je to veľmi jasný signál, ktorý vyslal pán Gauck," vyhlásil dnes pre spravodajskú televíziu n-tv Markus Löning, ktorý sa súčasne vyslovil proti prípadnému bojkotu futbalového Eura. Diskusiu o takomto kroku považuje za nesprávnu, práve naopak. Myslí si, že sa dosiahne viac, ak sa svet bude pozerať na Ukrajinu, a to aj za kulisami.