Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Asadova sestra už nie je v Sýrii, utiekla do Dubaja

Foto: TASR/AP Photo

Búšra Asadová utiekla zo Sýrie niekoľko týždňov po smrti svojho muža Asifa Šavkáta, ktorý zahynul 18. júla pri samovražednom bombovom útoku v Damasku.

Dubaj 19. septembra (TASR) - Sestra sýrskeho prezidenta Bašára Asada ušla aj s deťmi do Spojených arabských emirátov. Oznámila to dnes televízia al-Arabíja s odvolaním sa na informovaný nemenovaný zdroj.

Búšra Asadová utiekla zo Sýrie niekoľko týždňov po smrti svojho muža Asifa Šavkáta, ktorý zahynul 18. júla pri samovražednom bombovom útoku v Damasku spolu s dvoma ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi sýrskeho režimu.

Vyštudovaná farmaceutka Búšra odišla do Dubaja v dôsledku sporov v šiitskej sekte alavitov, ku ktorej patrí prezident Asad a väčšina sýrskej vládnej elity. Niektorí alavitskí lídri sa údajne boja, že alaviti ako celok budú obviňovaní zo zločinov proti civilnému obyvateľstvu, páchaných sýrskymi bezpečnostnými silami.

Podľa al-Arabíje sa v radoch samotných alavitov utvoril front protiasadovských dôstojníkov, ktorí sú ochotní pridať sa k povstalcom.

Asadova sestra podľa citovaného zdroja utiekla za hranice, lebo sa obávala, že by ju mohli zavraždiť opozične naladení členovia alavitskej sekty. Búšra zrejme nateraz plánuje zostať v Dubaji, keďže už údajne prihlásila svoje deti do tamojšej školy.