Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na pokračovaní mierových rokovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o región Náhorný Karabach, ktorý podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni.

Berlín 1. marca (TASR) - Arménsko a Azerbajdžan sa po rokovaniach v Berlíne dohodli na pokračovaní mierových rozhovorov o urovnaní desaťročia trvajúceho sporu. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu – Ararat Mirzojan a Džejhun Bajramov – viedli tento týždeň v Berlíne dvojdňové rokovania. Zorganizovala ich šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková a ocenila "odvážne kroky" Jerevanu a Baku k mierovej dohode.

Obe krajiny vyjadrili "veľký záujem pokračovať v spoločnom objasňovaní otvorených otázok a na tento účel sa opäť stretnúť", povedala v piatok hovorkyňa nemeckej diplomacie.

Ministerstvá zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu vo štvrtok vyjadrili záujem "pokračovať v rokovaniach o otvorených otázkach". Nemecký rezort diplomacie privítal záujem oboch krajín na pokračovaní rozhovorov ako "veľmi dobré znamenie". Hovorkyňa dodala, že Jerevan a Baku chcú "krok za krokom" pracovať na mierovej dohode.

Arménsko a Azerbajdžan vedú dlhoročný spor o región Náhorný Karabach, ktorý podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, ale obývali ho prevažne Arméni. Väčšina z nich však odtiaľ ušla po tom, čo Azerbajdžan dostal spornú oblasť v septembri minulého roka úplne pod svoju kontrolu v rámci rozsiahlej ofenzívy.

Rokovania v Berlíne nadviazali na neočakávané stretnutie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana a azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva, ktoré sa uskutočnilo vo februári v rámci Mníchovskej bezpečnostnej konferencie.