Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Štrajkujúci učitelia protestovali v hlavnom meste Argentíny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odbory združujúce učiteľov zo súkromných i verejných škôl požadujú od vlády prezidenta Mauricia Macriho 35-percentné zvýšenie miezd ako kompenzáciu vysokej inflácie spotrebiteľských cien v Argentíne.

Buenos Aires 23. marca (TASR) - Desiatky tisíc argentínskych učiteľov sa v stredu zúčastnili na protestnom pochode v hlavnom meste v rámci celoštátneho štrajku. Odbory združujúce učiteľov zo súkromných i verejných škôl požadujú od vlády prezidenta Mauricia Macriho 35-percentné zvýšenie miezd ako kompenzáciu vysokej inflácie spotrebiteľských cien v Argentíne.

Minuloročná inflácia dosiahla 40 percent. Provinčné orgány ponúkajú učiteľom zvýšenie miezd zhruba polovičné v porovnaní s ich požiadavkou - ponuka sa líši región od regiónu.

Učitelia začali prvýkrát štrajkovať 6. marca, čo viedlo k odkladu začiatku vyučovania pre milióny detí a mimoriadne silno zasiahlo najmä verejné školy. Niekde už štrajk ukončili, v niektorých provinciách obnovili vyučovanie po štyroch dňoch štrajku, inde štrajkujú ďalej.

Demonštranti v stredu zablokovali hlavné triedy v Buenos Aires a zhromaždili sa pred prezidentským palácom. Prezident Macri štrajk kritizoval, označil ho za politicky motivovaný pred októbrovými parlamentnými voľbami.

Macri prepustil desiatky tisíc zamestnancov verejnej správy a zredukoval dotácie pre podniky verejných služieb, aby znížil štátne výdavky. Jeho reštriktívne opatrenia vyvolali nepokoje v krajine, ktorá má dlhú tradíciu poskytovania pracovných príležitostí v štátnom sektore a rozličných benefitov.

Najväčší argentínsky odborový zväz vyzval na celoštátny štrajk 6. apríla.