Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bývalý argentínsky trestanecký tábor rozšíril zoznam dedičstva UNESCO

Múzeum a pamätné miesto ESMA v deň, keď bolo vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO v Buenos Aires v Argentíne v utorok 19. septembra 2023. Foto: TASR/AP

ESMA počas vlády vojenskej junty v Argentíne v rokoch 1976 až 1983 fungovala ako nelegálny tábor pre odporcov režimu.

Paríž 19. septembra (TASR) - Námorná škola pre mechanikov (ESMA), ktorú posledná diktátorská vláda v Argentíne využívala ako trestanecký tábor, bola v utorok pridaná na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, informuje TASR podľa správy agentúry AFP a denníka Buenos Aires Times.

"Na tomto mieste sa odohral ten najhorší štátny terorizmus: zadržiavanie, zmiznutia, mučenia a vraždy ľudí. Zachovajme si na nich živú spomienku. Nunca más ("Nikdy viac"),"
napísal na sociálnej sieti X (predtým Twitter) argentínsky prezident Alberto Fernández. Zápis krátko predtým odobrilo hlasovanie Komisie svetového kultúrneho dedičstva zasadajúcej v saudskoarabskom Rijáde.

ESMA počas vlády vojenskej junty v Argentíne v rokoch 1976 až 1983 fungovala ako nelegálny tábor pre odporcov režimu. Armáda odoberala matkám deti, ktoré sa v tábore narodili, tajila ich skutočnú identitu a nelegálne ich dávala na adopciu pre rodiny či jednotlivcov verných režimu.