Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Arcibiskupovi Tutuovi vykradli dom, keď sa lúčil s Mandelom

Desmond Tutu Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika má jednu z najvyšších úrovní zločinnosti na svete, pričom vlámania do domov sú v krajine častým javom.

Johannesburg 11. decembra (TASR) - Zlodeji v utorok večer vykradli dom arcibiskupa a laureáta Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutua pri Kapskom meste v čase, keď sa zúčastňoval na smútočných podujatiach za zosnulého exprezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Zlodeji vnikli do domu emeritného anglikánskeho arcibiskupa na predmestí Kapského Mesta len niekoľko hodín po tom, ako vystúpil na rozlúčke s Mandelom, ktorá sa konala na futbalovom štadióne vo štvrti Soweto v Johannesburgu.

Zatiaľ nie je známe, čo 82-ročnému Tutuovi ukradli. Podľa hovorcu jeho rodiny bol dom v čase zločinu prázdny, keďže do Johannesburgu odcestovali aj členovia arcibiskupovej rodiny. Polícia začala celý prípad vyšetrovať, ale zatiaľ nezatkla žiadnych podozrivých, uviedla agentúra Reuters.

Arcibiskupov dom v meste Milnerton, ležiacom približne 20 kilometrov od Kapského Mesta, vykradli už po druhý raz v priebehu niekoľkých mesiacov. V auguste tohto roku tam skupina zlodejov vnikla v čase, keď Tutu i jeho manželka spali. Obaja vtedy vyviazli bez zranení, ale utrpeli škodu na majetku.

Juhoafrická republika má jednu z najvyšších úrovní zločinnosti na svete, pričom vlámania do domov sú v krajine častým javom.