Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánčiny

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny, úradného jazyka v štáte nachádzajúcom sa medzi Francúzskom a Španielskom, kde sa však v uplynulých rokoch prestala používať.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Andorra la Vella 26. apríla (TASR) - Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny, úradného jazyka v štáte nachádzajúcom sa medzi Francúzskom a Španielskom, kde sa však v uplynulých rokoch prestala používať.

Andorra má rozlohu 468 kilometrov štvorcových. Andorrčania predstavujú približne polovicu z jej 80.000 obyvateľov, ale žije tam 25.000 Španielov a mnoho latinskoamerických migrujúcich pracovníkov, pričom španielčina sa pre mnohých stala každodenným jazykom.

Približne 3000 ľudí, ktorí si budú musieť v roku 2024 obnoviť povolenie na pobyt, budú musieť absolvovať testy, pričom tí, ktorí ich nezvládnu, budú musieť absolvovať 30-hodinový kurz katalánčiny vo vládnom centre.

Zákon tiež umožňuje uložiť pokutu v niektorých prípadoch, keď sa v podniku alebo inštitúcii nebude hovoriť po katalánsky.

"Zmyslom tohto zákona je chrániť náš jazyk, ktorý je znakom identity a suverenity," povedala andorrská ministerka kultúry Monica Bonellová. Zákon bol prijatý 25 hlasmi proti trom, pričom malá strana Andorra Endavant (AE) hlasovala proti.

"Nesúhlasíme s týmito extrémistickými pokutami, ak nehovoríte po katalánsky. Myslím si, že sa blížime k totalitnému štátu," uviedla líderka strany Carine Montanerová.