Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Amsterdam si po prvý raz vo svojej histórii zvolil starostku

Amsterdam, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo na čele väčšiny veľkých miest v Holandsku už stáli ženy, Amsterdam, rovnako ako Rotterdam, takúto skúsenosť dosiaľ nemali.

Amsterdam 28. júna (TASR) - Holandské hlavné mesto Amsterdam si zvolilo po prvý raz vo svojej histórii za starostku ženu. Je ňou bývalá líderka strany Zelená ľavica (GL) Femke Halsemová. Zatiaľ čo na čele väčšiny veľkých miest v Holandsku už stáli ženy, Amsterdam, rovnako ako Rotterdam, takúto skúsenosť dosiaľ nemali.

Halsemovú (52) nominovala na túto funkciu mestská rada, ktorej dominujú ľavičiari. Návrh ešte musí ratifikovať vláda a podpísať panovník, čo sa však považuje za formalitu, informoval vo štvrtok spravodajský portál stanice BBC. Halsemová na margo svojej nominácie na starostku Amsterdamu uviedla, že je "šťastná, hrdá a poctená".

Halsemová odišla z vrcholovej politiky v roku 2011 a na poste nahradí Eberharda van der Laana, ktorý zomrel vlani a ktorého zastupujú dočasne vymenovaní starostovia. Jej nominácia prišla niekoľko mesiacov po tom, ako skupina 45 prominentných obyvateliek mesta v otvorenom liste vyzvala, aby sa starostkou Amsterdamu stala žena.

"Pre hlavné mesto, ktoré sa samo považuje za emancipované, rôznorodé, tolerantné, rodovo neutrálne a pokrokové, je toto hanbou," uviedli aktivistky. Sťažovali sa, že o zvolení ženy sa hovorilo už dávno, ale keď nastal ten správny čas, došlo k absurdnému tvrdeniu, že niet žiadnej vhodnej ženy, ktorá by sa tejto úlohy ujala.

Halsemovej výber však neprivítali všetci; kritici argumentujú tým, že nemá dostatočnú administratívnu prax. Petíciu proti jej nominácii podpísalo 7400 ľudí. Amsterdam mal svojho prvého starostu v roku 1343.