Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Americké a britské sily odrazili najväčší útok húsíjov v Červenom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bojové lode a lietadlá západných spojencov zneškodnili v utorok pri najnovšom vojenskom zásahu nad Červeným morom 18 dronov a tri rakety, informovala predtým armáda USA.

Londýn 10. januára (TASR) - Ozbrojené sily Spojených štátov a Británie zostrelili nad Červeným morom dve desiatky dronov a rakiet vypálených jemenskými húsíjmi. Londýn to v stredu označil za dosiaľ "najväčší útok" povstalcov podporovaných Iránom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Bojové lode a lietadlá západných spojencov zneškodnili v utorok pri najnovšom vojenskom zásahu nad Červeným morom 18 dronov a tri rakety, informovala predtým armáda USA.

Britský torpédoborec HMS Diamond "zasiahol strelnými zbraňami a raketami Sea Viper", keď "k nemu a ďalším komerčným lodiam v oblasti smerovali drony", uviedol britský minister obrany Grant Shapps.

Pred týždňom 12 krajín pod vedením USA varovalo húsíjov pred následkami, ak okamžite nezastavia streľbu na komerčné plavidlá v Červenom mori, kadiaľ prúdi 12 percent svetového obchodu.

Húsíjovia vyhlasujú, že mieria na plavidlá spájané s Izraelom a Izraelčanmi a podporujú tým Palestínčanov v Pásme Gazy.

Ústredné velenie armády USA (CENTCOM) oznámilo, že húsíjovia spustili "komplexný útok jednosmernými útočnými dronmi iránskej výroby" a vypálili aj protilietadlové riadené strely a protilodnú balistickú raketu. Útok podnikli z oblastí Jemenu, ktoré majú pod kontrolou.

Zostrelené boli kombináciou bojových lietadiel F/A-18, operujúcich z lietadlovej lode USS Dwight D. Eisenhower, troch amerických torpédoborcov a plavidla britských námorných síl, dodalo CENTCOM.