Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Americká CIA údajne prekazila plánovaný útok al-Káidy na lietadlo

Logo CIA Foto: internet

Lietadlo malo byť zničené zdokonaleným typom bomby pripevnenej k spodnej bielizni pasažiera.

Washington 7. mája (TASR) - Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) prekazila plány jemenskej odnože al-Káidy, ktorá chcela v čase prvého výročia zabitia Usámu bin Ládina novým typom bomby zničiť lietadlo smerujúce do USA.

S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov to dnes oznámila agentúra AP.

Lietadlo malo byť zničené zdokonaleným typom bomby pripevnenej k spodnej bielizni, podobnej tej, ktorá 25. decembra 2009 zlyhala v lietadle nad Detroitom. Nová bomba mala byť tiež byť umiestnená v bielizni pasažiera, mala však dokonalejší detonátor.

Záujemcovi o vykonanie samovražedného bombového útoku povedali, aby si kúpil letenku na lietadlo podľa svojho výberu a rozhodol aj o načasovaní útoku.

CIA zasiahla a bombu zhabala v čase, keď si atentátnik ešte nezvolil let a nekúpil letenku, dodali zdroje. Nie je jasné, čo sa s útočníkom stalo, uviedla AP.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) teraz skúma, či najnovšia bomba mohla prejsť cez bezpečnostné kontroly na letiskách a či bola dosť silná na zničenie lietadla.

Operácia prebiehala v čase, keď Biely dom a ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť ubezpečovali americkú verejnosť, že nevedia o žiadnych pripravovaných útokoch al-Káidy v súvislosti s výročím Ládinovej smrti z 2. mája 2011.

AP sa o prekazenom atentáte dozvedela minulý týždeň, vyhovela však žiadosti Bieleho domu a CIA, aby so zverejnením tejto informácie počkala vzhľadom na to, že operácia tajných služieb stále prebiehala. Americká vláda chce o záležitosti oficiálne informovať v utorok.