Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Femen narušilo akciu k výročiu úmrtia diktátora Franca

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hnutie Femen vzniklo v roku 2008 a preslávilo akciami svojich polonahých aktivistiek na Ukrajine, v Rusku, ale aj v západnej Európe.

Madrid 18. novembra (TASR) - Španielska polícia zasiahla proti trom polonahým aktivistkám hnutia Femen, ktoré v nedeľu v Madride narušili zhromaždenie usporiadané pri príležitosti 43. výročia úmrtia španielskeho diktátora Francisca Franca. Informovala o tom agentúra AP.

Mladé ženy narušili zhromaždenie asi 200 prívržencov frankistického režimu. Ich protest, pri ktorom mali na obnaženej hrudi napísané "Legálny fašizmus, národná hanba", sa odohral na madridskom námestí Plaza de Oriente, kde Franco zvykol prednášať svoje prejavy. Zhromaždení frankisti sa pokúšali na ženy aj fyzicky útočiť, čomu zabránila polícia.

Zhromaždenie sa koná každoročne vždy v nedeľu najbližšiu k 20. novembru - dňu, keď Franco v roku 1975 zomrel.

Každoročná spomienková akcia sa tento rok uskutočnila v situácii, keď sa socialistická vláda premiéra Pedra Sáncheza snaží zrealizovať svoj predvolebný sľub, že exhumuje Francove ostatky z mauzólea v Údolí padlých pri Madride, kam ho chodia uctievať jeho stúpenci.

Vláda tvrdí, že diktátorovo telo v mauzóleu už nemôže spočívať, chce ho dať exhumovať a pochovať na menej okázalom mieste.

Odstránenie pozostatkov z Údolia padlých - mauzólea, ktoré Franco nariadil postaviť 50 kilometrov od Madridu - bude závažnou udalosťou v Španielsku, kde sa ešte stále nezahojili rany z občianskej vojny z rokov 1936-39.

Hnutie Femen vzniklo v roku 2008 a preslávilo akciami svojich polonahých aktivistiek na Ukrajine, v Rusku, ale aj v západnej Európe. Hnutie sa na svojom webe hlási k boju za práva žien s cieľom "úplného víťazstva nad patriarchátom", ale nepovažuje sa za feministické.