Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Aktivisti vyzvali Grécko, aby prestalo s protiimigračnou politikou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Devätnásť organizácií v otvorenom liste gréckemu premiérovi Tsiprasovi uviedlo, že tisíce utečencov a migrantov musia žiť na gréckych ostrovoch v otrasných podmienkach.

Atény 23. októbra (TASR) - Ľudskoprávne a humanitárne organizácie vyzvali v pondelok grécku vládu, aby prestala s "politikou obmedzovania" voči migrantom, ktorí prichádzajú z Turecka na grécke ostrovy v Egejskom mori. Organizácie zároveň upozornili na tamojšie zhoršujúce sa podmienky života migrantov, keď sa navyše blíži zima.

Devätnásť medzinárodných a gréckych organizácií v otvorenom liste gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi uviedlo, že tisíce utečencov a migrantov musia žiť na gréckych ostrovoch v "otrasných podmienkach", ale nesmú pritom odcestovať na pevninu.

Približne štvrtina z asi 60.000 migrantov a utečencov uviaznutých v Grécku sa musí povinne zdržiavať na ostrovoch, keďže je to súčasť dohody, uzatvorenej vlani medzi Európskou úniou a Tureckom.

Severoatlantická aliancia (NATO) má stále v Egejskom mori rozmiestnených svojich príslušníkov, ktorí pomáhajú pri operáciách Grécka a EÚ zameraných proti pašerákom ľudí, ale počet denne prichádzajúcich migrantov v posledných týždňoch stúpol.