Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ahmadínežád: Riešením pre Sýriu sú voľby, a nie vojna

Mahmúd Ahmadínežád Foto: TASR/AP

Jeho vyjadrenie odvysielala panarabská televízna stanica al-Džazíra.

Abú Zabí 2. októbra (TASR) - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád vyhlásil, že riešením pre sýrsku krízu by bol národný dialóg vedúci k voľbám. Jeho vyjadrenie dnes odvysielala panarabská televízna stanica al-Džazíra.

Ahmadínežád povedal, že vojna nie je cestou vpred. A dodal: "Existuje iná cesta, ako nájsť riešenie, je to národné, vzájomné pochopenie s cieľom, aby sa v budúcnosti uskutočnili voľby."

Rozhovor s Ahmadínežádom al-Džazíra preložila z perzštiny do arabčiny.

x x x

Irak od dnešného dňa vyzýva iránske lietadla smerujúce do Sýrie, aby pristáli v Bagdade, kde ich kontroluje. K náhodným kontrolám s cieľom zabrániť prevozu zbraní do Sýrie sa iracká vláda zaviazala Washingtonu.

Irackí predstavitelia informovali, že dnes popoludní skontrolovali prvé iránske lietadlo. Nenašli v ňom žiadne zbrane a po kontrole ho preto nechali odletieť do Sýrie.

Washington sa obáva, že Teherán zásobuje svojho spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada zbraňami, aby mu pomohol potlačiť 18-mesačné povstanie.

Minulý mesiac Irak odmietol vstup do svojho vzdušného priestoru severokórejskému lietadlu smerujúcemu do Sýrie v obave, že preváža zbrane. A vyjadril sa, že nedovolí prevoz zbraní cez svoj vzdušný priestor ani jednej strane sýrskeho konfliktu.