Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Africká únia pozastavila Mali po prevrate členstvo

Africká únia má podľa Pinga informácie, že malijský prezident Amadou Toumani Touré je v bezpečí a ochraňujú ho jemu verní vojaci.

Addis Abeba 23. marca (TASR) - Predstavitelia Africkej únie (AÚ) dnes oznámili, že organizácia pozastavila členstvo republike Mali a posiela do tohto západoafrického štátu misiu, ktorá zhodnotí situáciu po tom, ako moc prevzali vzbúrení vojaci.

Predseda Komisie AÚ Jean Ping delegátom na mimoriadnom bezpečnostnom stretnutí v etiópskej metropole Addis Abeba povedal, že misia odcestuje dnes do malijského hlavného mesta Bamako. Ping bezprostredne neinformoval o cieľoch tejto misie. Konštatoval len, že Mali prechádza "veľmi vážnou krízou", pričom prevrat označil za vážny krok späť pre celkové demokratizačné úsilie v Afrike.

Africká únia má podľa Pinga informácie, že malijský prezident Amadou Toumani Touré je v bezpečí a ochraňujú ho jemu verní vojaci. "Ubezpečenia, ktoré o prezidentovi máme od tých, čo ho chránia, hovoria, že je neďaleko Bamaka," dodal Ping.

Vzbúrení vojaci v Mali po stredajšom útoku na prezidentský palác uzavreli všetky hranice a vyhlásili, že v západoafrickej krajine prevzali moc. Prezidentský palác v hlavnom meste Bamako vyplienili. Prevrat odsúdila Bezpečnostná rada OSN, EÚ, USA i Africká únia.