Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

AFP: Cudzie krajiny hlásia viac než 100 obetí v konflikte v pásme Gazy

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Nepál hlási desať mŕtvych, Argentína sedem obetí a 15 nezvestných a Ukrajina tiež sedem mŕtvych a deväť nezvestných.

Paríž 14. októbra (TASR) - Viac ako sto cudzincov zahynulo od soboty 7. októbra počas konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas. Množstvo ďalších je zranených alebo ich Hamas zajal ako rukojemníkov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Od začiatku útokov teroristov z pásma Gazy zahynulo najmenej 1300 Izraelčanov. Zdravotnícke úrady v Gaze hlásia takmer 1800 obetí odvetných úderov.

Úrady USA oznámili, že o život prišlo 27 ich občanov a ďalší sú obeťami únosov. "Vieme, že medzi osobami zadržiavanými hnutím Hamas sú aj americkí občania," uviedol vo štvrtok americký prezident Joe Biden.

Thajský premiér Séttchá Tchavísin vo štvrtok oznámil, že o život prišlo 21 Thajčanov. Ďalších 13 je zranených a 16 údajne uniesli.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v piatok informovala o 15 francúzskych obetiach. Paríž predtým hlásil 17 nezvestných vrátane štyroch detí.

Nepál hlási desať mŕtvych, Argentína sedem obetí a 15 nezvestných a Ukrajina tiež sedem mŕtvych a deväť nezvestných.

Ruské veľvyslanectvo v Tel Avive oznámilo, že o život prišli najmenej štyri osoby s dvojakým ruským a izraelským občianstvom. Dve obete spomedzi občanov Spojeného kráľovstva nahlásili ich rodiny a ďalšie dve potvrdilo v stredu britské veľvyslanectvo v Izraeli.

Obete a nezvestných hlásia aj Španielsko a Rakúsko (3 obete, 2 nezvestní), Rumunsko (2 obete), Írsko (1 obeť), Portugalsko (1 obeť), Španielsko (1 obeť, 1 nezvestný), Nemecko (viacero nezvestných) a Taliansko (3 nezvestní).