Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Útoky Talibanu v Kábule neprežilo najmenej 16 osôb

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Atentátnici zaútočili napoludnie miestneho času v rozpätí 20-30 minút na objekty a zariadenia afganskej armády a polície.

Kábul 1. marca (TASR) - Najmenej 16 ľudí dnes zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia po tom, ako sa v afganskej metropole Kábul odpálili dvaja samovražední útočníci nasadení fundamentalistickým hnutím Taliban. Po jednom z útokov nasledovala prestrelka. Potvrdilo to popoludní ministerstvo zdravotníctva.

Atentátnici zaútočili napoludnie miestneho času v rozpätí 20-30 minút na objekty a zariadenia afganskej armády a polície.

Prvý útočník odpálil svoje vozidlo naložené výbušninami pred vojenskou školou v západnej časti Kábulu. V objekte susednej policajnej stanice sa následne strhla prestrelka medzi niekoľkými útočníkmi a políciou. Hovorca potvrdil, že na mieste zahynulo 15 ľudí a okolo 43 utrpelo zranenia.

Druhý útočník sa vyhodil do vzduchu vo východnej časti mesta neďaleko sídla afganskej tajnej služby, pričom zranenia utrpeli dvaja ľudia a prinajmenšom jedna osoba zahynula.

K zodpovednosti za tieto činy sa bezprostredne po ich vykonaní prihlásil Taliban. Jeho hovorca Zabíhulláh Mudžáhid však prostredníctvom odkazu na Twitteri informoval o trojici bombových útokov.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula dva veľké útoky islamistov v Kábule od začiatku tohto roka. Džihádistická skupina Islamský štát (IS) podnikla začiatkom februára útok na najvyšší súd v Kábule, pri ktorom zomrelo 20 a zranilo sa 40 osôb. Útok Talibanu na afganský parlament si v januári vyžiadal 30 obetí na životoch a viac než 70 zranených.