Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Karzaj: Provincia Helmand bola bezpečnejšia pred príchodom Britov

Hámid Karzaj Foto: TASR/AP

Afganský prezident Hámid Karzaj označil za možné, že počet západných vojakov v Afganistane sa znižuje, pretože svetoví lídri si uvedomujú, že "bojovali na nesprávnom mieste".

Londýn 4. februára (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj dnes vyhlásil, že bezpečnosť v juhoafganskej provincii Helmand bola vyššia pred príchodom britských vojenských jednotiek.

Karzaj v rozhovore pre denník The Guardian a televíziu ITV News označil za možné, že počet západných vojakov v Afganistane sa znižuje, pretože svetoví lídri si uvedomujú, že "bojovali na nesprávnom mieste". Očakáva tiež zníženie intenzity bojov po stiahnutí síl NATO, informovala agentúra AP.

Afganský líder pricestoval do Londýna, kde bude s britským premiérom Davidom Cameronom a pakistanským prezidentom Ásifom Alím Zardárím hovoriť o vyhliadkach na mierové rokovania s Talibanom.

Spojenými štátmi vedené zahraničné sily stratili v Helmande viac vojakov než v iných častiach Afganistanu. Karzaj tvrdí, že provincia bola pred príchodom britských vojakov v roku 2006 pokojnejšia, zdôraznil však, že jeho zámerom nie je nikoho obviňovať.

"Nech sa stalo čokoľvek, je to minulosť a my teraz hľadíme do budúcnosti," povedal Karzaj s tým, že za najväčšiu hrozbu pre perspektívy Afganistanu považuje zasahovanie zo zahraničia. "V Afganistane nebude mier, keď uzavrieme dohodu len my s afganským Talibanom. Mier príde len vtedy, keď budú do rozhovorov zapojené vonkajšie živly zapletené do vytvárane nestability a bojov," dodal.

Rozhovory v Londýne, na ktorých sa zúčastnia aj predstavitelia armád a spravodajských služieb Afganistanu a Pakistanu, by sa mali sústrediť na zabránenie Talibanu v opätovnom oživení po stiahnutí zahraničných vojakov v budúcom roku.