Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Abe: Japonsko a pobaltské štáty sa dohodli na posilnení spolupráce

Japonský premiér Šinzó Abe. Foto: TASR/AP

Japonsko vidí v pobaltských štátoch obchodný potenciál predovšetkým v oblastiach informačných technológií, dopravy a farmaceutického priemyslu.

Riga 14. januára (TASR) - Japonsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko uzavreli pakt, ktorý má posilniť hospodárske a politické väzby krajiny vychádzajúceho slnka s trojicou pobaltských štátov. Japonský premiér Šinzó Abe to podľa agentúry AP oznámil po sobotňajšom stretnutí s lotyšským premiérom Márisom Kučinskisom v Rige.

Abe a Kučinskis uviedli, že Japonsko vidí v pobaltských štátoch obchodný potenciál predovšetkým v oblastiach informačných technológií, dopravy a farmaceutického priemyslu. Japonský líder pritom vyzdvihol nákladný prístav v Rige ako "úspešné centrum dopravy a logistiky", ktoré budú môcť využívať dodávatelia tovaru z Ázie.

Ako však poznamenala AP, Tokio bude mať z nového paktu prospech pravdepodobne až po zavŕšení ratifikácie širšej obchodnej dohody medzi EÚ a Japonskom, ktorá bola dosiahnutá v decembri. Abe i Kučinskis vyzvali dotknuté strany, aby túto dohodu urýchlene ratifikovali.

Pre japonského premiéra, ktorého sprevádza početná obchodná delegácia, bolo Lotyšsko druhou zastávkou na prebiehajúcej pracovnej ceste po šiestich krajinách Európy. Niekoľkodňové turné začal v piatok v Estónsku a po Lotyšsku a Litve má navštíviť ešte Bulharsko, Srbsko a Rumunsko. Abe je pritom historicky prvým úradujúcim šéfom japonskej vlády, ktorý zavíta do týchto krajín.