Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

A. Merkelová naznačila ochotu podporiť prorastové opatrenia v eurozóne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Kancelárka na zjazde jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Berlíne však opakovane odmietla vydávanie spoločných dlhopisov krajín eurozóny ako riešenie súčasnej finančnej krízy.

Berlín 2. júna (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes privítala dohodu o zvýšení platov v Nemecku a naznačila otvorenosť k novým opatreniam, ktoré majú podporiť rast ekonomiky v eurozóne, keď pripustila možnosť schválenia dane z finančných transakcií.

Deň po tom, čo Nemecko podporilo ročný odklad pre skresanie španielskeho deficitu pod tri percentá HDP, Merkelová vyjadrila pripravenosť na kompromis s opozičnou SPD a európskymi partnermi v iných oblastiach.

Kancelárka na zjazde jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v Berlíne však opakovane odmietla vydávanie spoločných dlhopisov krajín eurozóny ako riešenie súčasnej finančnej krízy a dodala, že krajiny, ktoré porušia finančné pravidlá by mali byť stíhateľné pred Európskym súdnym dvorom.

Merkelová zdôraznila, že výmenou za porastové opatrenia musia ostatné krajiny eurozóny akceptovať obmedzenie suverenity nad vlastnými rozpočtami.

"Nemôžete žiadať eurodlhopisy a potom odmietať ďalší krok k tesnejšej integrácii," povedala. "Takýmto spôsobom sa nám nepodarí vytvoriť úspešnú menu."

V súvislosti s dohodou medzi nemeckými zamestnávateľmi a zamestnancami o relatívne vysokom zvýšení platov Merkelová povedala, že "treba skombinovať dobrú rozpočtovú politiku s opatreniami na podporu dopytu," aby nedošlo k obmedzeniu domácej spotreby.

Spoločnosť Volkswagen, najväčší výrobca automobilov v Európe, oznámila, že zamestnancom v nemeckých fabrikách zvýši platy o 4,3 percenta - po tom, čo odborová organizácia IG Metall dohodla rovnaké zvýšenie pre 3,6 milióna svojich členov.

Ide o najvyššie zvýšenie platov v strojárstve od roku 1992.