Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Atletika

Podľa ruského súdu ARD o dopingu zavádzala a musí zaplatiť odškodné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sudca zároveň nariadil, aby ARD zaplatila každej z dotknutých strán finančnú náhradu 3000 rubľov (39 eur).

Moskva 16. decembra (TASR) - Moskovský súd v stredu rozhodol, že dokument nemeckej televízie ARD o systematickom dopingu v ruskej atletike bol založený na nepodložených informáciách. Sudca zároveň nariadil, aby ARD zaplatila každej z dotknutých strán finančnú náhradu 3000 rubľov (39 eur).

Dokument, ktorý po prvý raz odvysielali vlani v decembri, pobúril športový svet. Celá kauza viedla až k tomu, že ruskí atléti majú aktuálne zákaz pretekať na medzinárodných podujatiach. V programe boli použité videozáznamy nahrané skrytou kamerou, ktoré Nemcom poskytili ruská bežkyňa na stredné trate Julia Stepanovová a jej manžel Vitalij. Na informácie z dokumentu nadviazal správa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), na základe ktorej Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) suspendovala Rusko zo svojich súťaží. Ak dištanc zostane v platnosti, ruskí atléti sa nezúčastnia ani na OH 2016 v Rio de Janeiro.

Ruskí športoví funkcionári sa už dlhší čas snažia spochybniť zverejnené správy. Prispieť má k tomu aj stredajšie rozhodnutie súdu, ktoré však má z medzinárodného aspektu len symbolický význam. Sudca rozhodol v prospech žalujúcej strany, ktorou bola Ruská atletická federácia (VFLA). "Podľa ruských zákonov bol ten dokument plný klamstiev. Naša justícia urobila dôležitý krok k obrane našich záujmov a práv," uviedol pre agentúru Reuters bývalý šéf VFLA Valentin Balachničev.